R.a.p.s rycker in i kristider

Michael Ullvin, Pär Nobring och Paul Nowotny.

Michael Ullvin, Pär Nobring och Paul Nowotny.

Den skånska 3d-teknikleverantören r.a.p.s ställer om för att hjälpa till i Coronakrisen. Bland annat har de satt sina Ultimaker-skrivare i arbete för att printa ansiktsvisir till hemvården i Landskrona Stad. 
Landskronabaserade r.a.p.s sätter 12 3d-skrivare i fullt arbete med att printa skyddsvisir. Tillsammans kan maskinerna skriva ut cirka 250 visir om dagen. Ett visir tar cirka 17 minuter.
Pär Nobring, vd på r.a.p.s.

Pär Nobring, vd på r.a.p.s.

– Vi håller på med flera olika designs för olika produkter som skydd för att minska smittspridning. Vi håller bland annat på att produktionsanpassa en respirator vilket kommer att behövas snart, säger Pär Nobring vd på r.a.p.s.

De har också designat en dörröppnare för att man ska slippa ta i handtag och planen är att skala upp produktionen av skyddsutrustning. Just nu undersöker de möjligheten att även vattenskära och formspruta modeller.
Kontroll på processen
För att kommuner ska kunna ha kontroll på produktionsprocesserna har Pär föreslagit att de köper några maskiner och utbildas i hur de används.
– Sen när det här är över så kan man använda maskinerna till undervisning, så blir det inte bara en kostnad utan en investering, säger Pär.
Utbildningssektorn intressant 
Företaget ser också att de kan fylla ett behov inom utbildningssektorn där de kan bidra med undervisning inom teknik- och språkämnen. Framförallt om det är många lärare som insjuknar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fiffig kemi bakom nytt biobläck

Ett forskarteam vid Linköpings universitet har utvecklat ett biobläck för 3d-printing. – Vi är bland de första forskargrupper som kan förändra materialet både när det printas och i efterhand, säger Daniel Aili.

Publicerat av: 

Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

Publicerat av: 

“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: