R.a.p.s rycker in i kristider

Michael Ullvin, Pär Nobring och Paul Nowotny.

Michael Ullvin, Pär Nobring och Paul Nowotny.

Den skånska 3d-teknikleverantören r.a.p.s ställer om för att hjälpa till i Coronakrisen. Bland annat har de satt sina Ultimaker-skrivare i arbete för att printa ansiktsvisir till hemvården i Landskrona Stad. 
Landskronabaserade r.a.p.s sätter 12 3d-skrivare i fullt arbete med att printa skyddsvisir. Tillsammans kan maskinerna skriva ut cirka 250 visir om dagen. Ett visir tar cirka 17 minuter.
Pär Nobring, vd på r.a.p.s.

Pär Nobring, vd på r.a.p.s.

– Vi håller på med flera olika designs för olika produkter som skydd för att minska smittspridning. Vi håller bland annat på att produktionsanpassa en respirator vilket kommer att behövas snart, säger Pär Nobring vd på r.a.p.s.

De har också designat en dörröppnare för att man ska slippa ta i handtag och planen är att skala upp produktionen av skyddsutrustning. Just nu undersöker de möjligheten att även vattenskära och formspruta modeller.
Kontroll på processen
För att kommuner ska kunna ha kontroll på produktionsprocesserna har Pär föreslagit att de köper några maskiner och utbildas i hur de används.
– Sen när det här är över så kan man använda maskinerna till undervisning, så blir det inte bara en kostnad utan en investering, säger Pär.
Utbildningssektorn intressant 
Företaget ser också att de kan fylla ett behov inom utbildningssektorn där de kan bidra med undervisning inom teknik- och språkämnen. Framförallt om det är många lärare som insjuknar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


En dörröppnare för AM inom bilindustrin

Det är möjligt att 3D-printa en gångjärnsarm till en sportbil som kostar hälften så mycket att producera och som är 35 procent lättare, jämfört med en fräst del. Det visar ett designprojekt som forskningsinstitutet Frauenhofer IAPT står bakom. Resultaten kan appliceras även på andra komponenter i bilindustrin, enligt forskarna. 

Publicerat av: 

Hexagon vill växa genom samarbeten

Hexagon grundades 1992 i Stockholm och sysslade då med system för mätning och positionering. Sedan dess har företaget växt till en global teknikkoncern och nu är målet att “sätta data i arbete för att skapa en autonom framtid”, bland annat inom additiv tillverkning.

Publicerat av: