R.a.p.s rycker in i kristider

Michael Ullvin, Pär Nobring och Paul Nowotny.

Michael Ullvin, Pär Nobring och Paul Nowotny.

Den skånska 3d-teknikleverantören r.a.p.s ställer om för att hjälpa till i Coronakrisen. Bland annat har de satt sina Ultimaker-skrivare i arbete för att printa ansiktsvisir till hemvården i Landskrona Stad. 
Landskronabaserade r.a.p.s sätter 12 3d-skrivare i fullt arbete med att printa skyddsvisir. Tillsammans kan maskinerna skriva ut cirka 250 visir om dagen. Ett visir tar cirka 17 minuter.
Pär Nobring, vd på r.a.p.s.

Pär Nobring, vd på r.a.p.s.

– Vi håller på med flera olika designs för olika produkter som skydd för att minska smittspridning. Vi håller bland annat på att produktionsanpassa en respirator vilket kommer att behövas snart, säger Pär Nobring vd på r.a.p.s.

De har också designat en dörröppnare för att man ska slippa ta i handtag och planen är att skala upp produktionen av skyddsutrustning. Just nu undersöker de möjligheten att även vattenskära och formspruta modeller.
Kontroll på processen
För att kommuner ska kunna ha kontroll på produktionsprocesserna har Pär föreslagit att de köper några maskiner och utbildas i hur de används.
– Sen när det här är över så kan man använda maskinerna till undervisning, så blir det inte bara en kostnad utan en investering, säger Pär.
Utbildningssektorn intressant 
Företaget ser också att de kan fylla ett behov inom utbildningssektorn där de kan bidra med undervisning inom teknik- och språkämnen. Framförallt om det är många lärare som insjuknar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: