Här ska kvalificerade 3d-printtekniker skolas

Oscar Axelsson, Teknikcenteransvarig, och Niclas Stensson, utvecklingsstrateg och kompetensutveckling för näringslivet.

Oscar Axelsson, Teknikcenteransvarig, och Niclas Stensson, utvecklingsstrateg och kompetensutveckling för näringslivet.

Till hösten startar en helt ny utbildning inom additiv tillverkning på Campus Värnamo. – En utbildning framtagen av flera spännande företag som också är med och följer utbildningen, säger Oscar Axelsson, Teknikcenteransvarig.

I augusti 2020 startar den helt nya yrkeshögskoleutbildningen Kvalificerad 3d-printtekniker på Campus Värnamo, med Tekniska högskolan Jönköping som huvudman. Här ska ett tjugotal elever rustas för att ta sig an 3d-printingbranschen.

Täcker hela ledet

– Utbildingen är för de som vill bli riktigt vassa på 3d-print och additiv tillverkning och är direkt riktad mot 3d-printbranschen, där man ska vara mer praktisk och kunna både förbereda, hantera och optimera utskrifter, berättar Oscar Axelsson, Teknikcenteransvarig på Campus Värnamo.

Moment som kommer ingå i utbildningen är grundläggande kunskap om additiv tillverkning, att jämföra olika tekniker, material och miljö, optimering och konstruktion, produktionsekonomi, underhåll, scanning och efterbearbetning. En annan viktig del är LIA, lärande i arbete, där studenterna under perioder är ute och arbetar på företag i branschen.

– De som jobbar i branschen har varit med och tagit fram upplägget, så vi vet att vi har ett vasst och bra innehåll, säger Niclas Stensson, utvecklingsstrateg och kompetensutveckling för näringslivet. 

Lokal förankring

Några industriföretag som står bakom utbildningen är BLB Industries, som tillverkar storformats 3d-skrivare, Prototal som är en stor servicebyrå, den svenska industrikoncernen Thule, Bondtech som tillverkar matningssystem för 3d-skrivare och servicebyrån PLM Group.

– Det som sticker ut är ett starkt lokalt behov, vilket är anledningen till att utbildningen är platsbunden. Det gör att man får ordentlig praktisk erfarenhet och möjligheten att få tillgång till 3d-skrivare under hela utbildningen, säger Axelsson.

Kunniga utbildare från branschen

Huvudläraren för utbildningen är anställd. Så just nu ligger fokus på att rekrytera konsulter med en fot i branschen som är intresserade av att undervisa. Ett upplägg som generellt genomsyrar industriutbildningarna hos Campus Värnamo och yrkeshögskolan.

– Det är så vi väljer att jobba då vi vill ha kunniga utbildare som är uppdaterade med det som händer i branschen, säger Axelsson.

– Sitter man på kunskap så håller vi just nu på att rekrytera och upphandla med konsulter, säger Stensson som vill uppmana alla intresserade att söka.

I Gummifabriken, där verksamheten håller till finns ett stort 3d-printat dinosauriehuvud.

I Gummifabriken, där verksamheten håller till, finns ett stort 3d-printat dinosauriehuvud.

”Det finns en verklig efterfrågan”

Utbildningen har funnits i tankarna i många år men marknaden har inte varit redo förrän nu, menar Niclas Stensson.

– Det är en grym tillväxt i Sverige och utomlands inom detta område. Det är ingen tvekan om att denna tillverkningsteknik växer, tillägger Oscar Axelsson.

De ansökande förväntas vara teknikintresserade kan komma från till exempel tekniska gymnasieutbildningar som till exempel teknik, industri, el och energi. Det kan också vara någon som redan praktisk teknisk erfarenhet och till exempel arbetat i tillverkningsindustrin och är sugen på att sadla om – eller som bara vill skaffa sig nya kunskaper.

Är du nyfiken på utbildningen och vill läsa mer så kan du besöka Campus Värnamos hemsida

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.