Volkswagen 3d-printar visirhållare

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 15 april 2020
Michael Rissmann, till vänster, och Michael Dudek från Volkswagens verksamhet Kassel component plant övervakar utskriftsprocessen. 

Volkswagen-koncernen startar produktion av visirhållare. Arbetet görs tillsammans med Airbus och nätverket ”Mobility goes Additive” och komponenterna kommer att doneras till Spanien.

Den stora fordonstillverkaren Volkswagen börjar tillverka skyddsvisir som ska doneras till Spanien efter en förfrågan från de spanska myndigheterna. Arbetet är en del av ett gemensamt initiativ med Airbus och 3d-printnätverket ”Mobility goes Additive” som totalt omfattar cirka 250 företag.

”Så snabbt som möjligt”

Visiren, som för närvarande skrivs ut i 50 3d-skrivare, ska sedan flygas med Airbus till Spanien och där distribueras av Mobility goes Additive.

– Vårt team jobbar på för fullt för att ta fram dessa efterfrågade delar så snabbt som möjligt, säger Gerd Walker, Volkswagen-koncernens produktionschef.

För närvarande skriver Volkswagen ut visirhållare i 50 3d-skrivare. 

Produktionen pågår på stora 3d-printcenter i Wolfsburg och Ingolstadt samt på koncernens andra fabriker för till exempel Audi, Bentley, Bugatti och Porsche.

Olika komponenter

Flera av koncernens delar arbetar i dagsläget med att tillverka andra typer av medicinska komponenter. Bland annat har Lamborghini konverterat delar av sin produktionsanläggning för supersportbilar i Sant’Agata, Bolognese, för att producera kirurgiska munskydd och plexiglasskydd.

Volkswagen har hittills redan donerat flera hundratusen medicinska ansiktsmasker till den tyska hälso- och sjukvården. Koncernen planerar  att donera ytterligare skyddsmaterial för cirka 40 miljoner euro till sjukhus.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3