Studenter ser fördelar med 3d-print i coronatider 

Studenterna när de mottog sina Ultimaker 3d-skrivare i januari.

Studenterna när de mottog sina Ultimaker 3d-skrivare i januari.

Studenter på Yrkeshögskolan i Eslöv, som utbildas till 3d-printingspecialister, har fått skriva ut skalmen till skyddsvisir. – Studenterna känner ett ansvar, säger Pär Nobring, lärare på utbildningen. 

I januari 2020 fick den tredje årskursen av elever på distansutbildningen 3d-printingspecialist i Eslöv ta emot varsin 3d-skrivare att arbeta med hemma. Leveransen kom från 3DVerkstan som tillsammans med skrivartillverkaren Ultimaker levererat maskinerna.

Ett initiativ som stöttas av utbildningsledaren Carl-Fredrik Beijer är att eleverna i samband med utvecklingen av covid-19 har fått 3d-printa skalmen till ett skyddsvisir som tagits fram av 3DVerkstan.

 – Studenterna känner ett ansvar. En av dem är smittade och hade sett visiren på Malmö Allmänna Sjukhus (MAS) som återanvändes eftersom de inte hade några nya. Då kände studenten att hen ville hjälpa till och printa hemma. Det går ju inte för just den studenten då det finns en smittorisk, berättar Pär Nobring från 3d-skrivarleverantören r.a.p.s som också är lärare på utbildningen, och fortsätter:

– Men jag tror att studenterna ser att det är på riktigt, vilket gör att man är mer noggrann och man får göra något från början till leverans vilket är svårt att utbilda i. De får också möjlighet att lära känna sina maskiner, då visiren skall produceras snabbare.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: