Studenter ser fördelar med 3d-print i coronatider 

Studenterna när de mottog sina Ultimaker 3d-skrivare i januari.

Studenterna när de mottog sina Ultimaker 3d-skrivare i januari.

Studenter på Yrkeshögskolan i Eslöv, som utbildas till 3d-printingspecialister, har fått skriva ut skalmen till skyddsvisir. – Studenterna känner ett ansvar, säger Pär Nobring, lärare på utbildningen. 

I januari 2020 fick den tredje årskursen av elever på distansutbildningen 3d-printingspecialist i Eslöv ta emot varsin 3d-skrivare att arbeta med hemma. Leveransen kom från 3DVerkstan som tillsammans med skrivartillverkaren Ultimaker levererat maskinerna.

Ett initiativ som stöttas av utbildningsledaren Carl-Fredrik Beijer är att eleverna i samband med utvecklingen av covid-19 har fått 3d-printa skalmen till ett skyddsvisir som tagits fram av 3DVerkstan.

 – Studenterna känner ett ansvar. En av dem är smittade och hade sett visiren på Malmö Allmänna Sjukhus (MAS) som återanvändes eftersom de inte hade några nya. Då kände studenten att hen ville hjälpa till och printa hemma. Det går ju inte för just den studenten då det finns en smittorisk, berättar Pär Nobring från 3d-skrivarleverantören r.a.p.s som också är lärare på utbildningen, och fortsätter:

– Men jag tror att studenterna ser att det är på riktigt, vilket gör att man är mer noggrann och man får göra något från början till leverans vilket är svårt att utbilda i. De får också möjlighet att lära känna sina maskiner, då visiren skall produceras snabbare.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: