Prototal växlar upp i maskinparken

HP MJF 5210 är enligt Prototal en maskin med ökad värmestyrning och förbättrad dimensonsstabilitet.

HP MJF 5210 är enligt Prototal en maskin med ökad värmestyrning och förbättrad dimensonsstabilitet.

Prototal adderar två nya HP MJF 5210 3d-skrivare till maskinparken. – Maskinerna är av den senaste modellen och kan göra det möjligt för oss att prova nya material som släpps, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal. 

Servicebyrån Prototal i Jönköping breddar sin maskinpark med två nya HP 3d-skrivare. De två maskinerna installeras bredvid företagets fyra tidigare HP-skrivare.

Fler överväger 3d-printing

Investeringen kommer efter att företaget, med MJF-tekniken, har lyckats få kunder att fundera kring om detaljer kanske bör 3d-printas istället för att formsprutas, menar Prototals marknadschef Jonas Sandwall. 

Viktiga faktorer är att kunderna inte behöver göra någon verktygsinvestering och att de har full konstruktionsfrihet att addera all funktionalitet de verkligen vill ha. Detta avspeglas i en ökad orderingång av 3d-printade detaljer. För att möta detta behovet och för att alltid kunna erbjuda korta leveranstider så har vi nu gjort denna investeringen, berättar Sandwall och fortsätter: 

Med tanke på att vi även tillverkar egna formsprutningsverktyg samt formsprutar detaljer så är det enklare för oss att fungera som ett bollblank för kund och kunna rekommendera den metod som är bäst för just deras produkt. Ibland är det 3d-printat och ibland är det formsprutat.

 

Henrik Lundell, vd, och Jonas Sandwall, marknadschef, i Prototals avdelning med HP-skrivare.

Henrik Lundell, vd, och Jonas Sandwall, marknadschef, i Prototals avdelning med HP-skrivare.

Ska testa nya material

Maskinerna gör det möjligt för Prototal att prova nya material som släpps. De nya materialen är huvudsakligen utvecklade för den nya skrivarmodellen, enligt Sandwall. 

Maskinen har också förbättringar i hårdvara och mjukvara som gör att detaljer som serieproduceras kan uppnå förbättrade toleranser, avslutar Jonas Sandwall. 

Totalt har företaget 45 stycken 3d-skrivare som 3d-printar med olika tekniker. De sex HP-skrivarna står i dag tillsammans i ett specialanpassat rum.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: