Metallprinting väntas växa

Technavio, som genomför marknadsundersökningar, publicerade nyligen sin rapport om det internationella marknadsläget för additiv tillverkning av metall. Enligt företaget väntas segmentet ha en årlig tillväxt på 14 procent de kommande åren. 

Technavio släppte nyligen rapporten “Global Metal Additive Manufacturing 2020–2024” som visar hur segmentet för metallprinting kommer att se ut de kommande åren. Enligt företaget förväntas tekniken växa med dryga 4 miljarder dollar under 2020–2024, vilket motsvarar en årlig tillväxttakt på 14 procent.

Drivs av bilindustrin

Trenden kommer främst att drivas av bilindustrin, som är intresserade av tekniken för att tillverka lättare och mer komplexa delar med en hög prestanda. Detta kommer särskilt att märkas inom motorsport, framförallt Formel 1 där flera team redan använder sig av tekniken.

Rapporten visar också att investeringar i forskning och utveckling kommer öka. Detta då tillverkare kommer att förlita sig allt mer på snabbare och mer innovativa processer.

Under det senaste decenniet har vi sett en stark utveckling inom metallutskrifter och det har kommit allt fler producenter som vill sänka kostnaderna på tillgänglig teknik. Exempel på sådana företag är bland annat Desktop Metal eller Markforged som har använt MIM-system för att sänka kostnaderna på maskiner som annars brukade kosta tiotusentals dollar.

Tandläkare efterfrågar tekniken

Traditionella tillverkare använder också 3d-utskrifter för att producera delar för slutanvändning. Till exempel flyg- bil-, och medicintekniska produkter – sektorer som alltid har varit konsumenter av metaller. Inom medicinsk sektor kommer tandläkare vara drivande där det i Nordamerika i dag finns en stor efterfrågan på implantat.

Coronaviruset kommer påverka

Rapporten förutspår en progressiv tillväxt på 4,42 miljarder dollar år 2024. Denna utveckling kommer till stor del att drivas av Nordamerika, därefter Europa och Asien. I år bör tillväxttakten nå 13,45 procent.

Som ett tillägg skriver Technovia i rapporten att utvecklingen av Covid-19 kommer att påverka deras rapport och prognoser framöver.

Du kan läsa mer om rapporten här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: