Smarta drag med 3d-skrivare

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 22 april 2020
Fiskedragsdesignern Ismo Romppanen testar ett drag i testbassängen. Med på bilden är även Product Design Manager Mikko Rautiainen samt fiskedragskonstruktörerna Heikki Niemelä, Tero Holttinen, Jukka Vainio och Peter Mörsky.
Fiskedragsdesignern Ismo Romppanen testar ett drag i testbassängen. På bild bredvid Product Design Manager Mikko Rautiainen samt fiskedragskonstruktörerna Heikki Niemelä, Tero Holttinen, Jukka Vainio och Peter Mörsky.

Rapala designar fiskedrag med hjälp av 3d-skrivare.
– Med 3d-skrivaren kan vi iterera snabbare så att vi kan komma till det slutliga resultatet på kortare tid, säger Mikko Rautiainen, Product design manager på Rapala.

Det finska företaget Rapala VMC Corporation, som tillverkar fiskedrag, är ett finskt företag som säljer sina produkter i 39 länder. Företaget tillverkar mer än 10 miljoner fiskedrag varje år och all design och konstruktion sker i Vääksy i Finland. Sen sju år tillbaka har Rapala arbetat med 3d-skrivare för att underlätta i designprocessen och 2018 investerade de i en Stratasys Objet 30 Prime med Polyjet-teknik, som levererades av svenska Protech.

Testar sig fram

När designteamet ska utveckla nya fiskedrag skriver de först ut en prototyp utefter kundens önskemål. På så sätt kan beställaren få en bild av produktens storlek och beteende innan beställning. Konstruktörerna använder också prototypen för att studera fiskedragets balans, tyngdpunkt, form med mera.

I vår testbassäng kan vi utvärdera fiskedragen redan i prototypstadiet. Vi testar simrörelser, sjunkhastighet, hur draget flyter, samt flyt- och sjunkläge och längden på hakskeden, berättar Mikko Rautiainen.

Med denna information kan de sedan göra eventuella justeringar av prototypen. Förutom att 3d-printa för att se hur prototypen ska se ut så används den också för fiskedragets inre strukturer.

 

[metaslider id=”24388″]

 

Snabbare designprocesser

Innan Rapala började använda sig av 3d-skrivare så gjorde de åskådningsmodeller i en egen CNC-styrd fräsmaskin. Enligt företagets fiskedragsdesigner Heikki Niemelä har tekniken snabbat på hela designprocessen.

Med skrivaren går steget från design till prototyp fem gånger snabbare och den har redan betalat för sig själv när man tänker på tidsbesparingen, säger Heikki Niemelä.

Mer verklighetstrogna prototyper

I dag har företaget Stratasys 3d-skrivare. En med FDM-teknik, Stratasys Mojo, och en med Polyjet-teknik, Stratasys Objet 30 Prime. Den sistnämnda köptes in för att göra prototyperna med verklighetstrogna.

– Vi investerade i en 3d-skrivare från Protech för att våra kvalitetskrav uppfylldes och att de tillgängliga materialen var starka nog att användas för utveckling av fiskedrag, avslutar Mikko Rautiainen.

Läs vidare

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3