Smarta drag med 3d-skrivare

Fiskedragsdesignern Ismo Romppanen testar ett drag i testbassängen. Med på bilden är även Product Design Manager Mikko Rautiainen samt fiskedragskonstruktörerna Heikki Niemelä, Tero Holttinen, Jukka Vainio och Peter Mörsky.

Fiskedragsdesignern Ismo Romppanen testar ett drag i testbassängen. På bild bredvid Product Design Manager Mikko Rautiainen samt fiskedragskonstruktörerna Heikki Niemelä, Tero Holttinen, Jukka Vainio och Peter Mörsky.

Rapala designar fiskedrag med hjälp av 3d-skrivare.
– Med 3d-skrivaren kan vi iterera snabbare så att vi kan komma till det slutliga resultatet på kortare tid, säger Mikko Rautiainen, Product design manager på Rapala.

Det finska företaget Rapala VMC Corporation, som tillverkar fiskedrag, är ett finskt företag som säljer sina produkter i 39 länder. Företaget tillverkar mer än 10 miljoner fiskedrag varje år och all design och konstruktion sker i Vääksy i Finland. Sen sju år tillbaka har Rapala arbetat med 3d-skrivare för att underlätta i designprocessen och 2018 investerade de i en Stratasys Objet 30 Prime med Polyjet-teknik, som levererades av svenska Protech.

Testar sig fram

När designteamet ska utveckla nya fiskedrag skriver de först ut en prototyp utefter kundens önskemål. På så sätt kan beställaren få en bild av produktens storlek och beteende innan beställning. Konstruktörerna använder också prototypen för att studera fiskedragets balans, tyngdpunkt, form med mera.

I vår testbassäng kan vi utvärdera fiskedragen redan i prototypstadiet. Vi testar simrörelser, sjunkhastighet, hur draget flyter, samt flyt- och sjunkläge och längden på hakskeden, berättar Mikko Rautiainen.

Med denna information kan de sedan göra eventuella justeringar av prototypen. Förutom att 3d-printa för att se hur prototypen ska se ut så används den också för fiskedragets inre strukturer.

 

 

Snabbare designprocesser

Innan Rapala började använda sig av 3d-skrivare så gjorde de åskådningsmodeller i en egen CNC-styrd fräsmaskin. Enligt företagets fiskedragsdesigner Heikki Niemelä har tekniken snabbat på hela designprocessen.

Med skrivaren går steget från design till prototyp fem gånger snabbare och den har redan betalat för sig själv när man tänker på tidsbesparingen, säger Heikki Niemelä.

Mer verklighetstrogna prototyper

I dag har företaget Stratasys 3d-skrivare. En med FDM-teknik, Stratasys Mojo, och en med Polyjet-teknik, Stratasys Objet 30 Prime. Den sistnämnda köptes in för att göra prototyperna med verklighetstrogna.

– Vi investerade i en 3d-skrivare från Protech för att våra kvalitetskrav uppfylldes och att de tillgängliga materialen var starka nog att användas för utveckling av fiskedrag, avslutar Mikko Rautiainen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: