Rapala designar fiskedrag med hjälp av 3d-skrivare.
– Med 3d-skrivaren kan vi iterera snabbare så att vi kan komma till det slutliga resultatet på kortare tid, säger Mikko Rautiainen, Product design manager på Rapala.
Det finska företaget Rapala VMC Corporation, som tillverkar fiskedrag, är ett finskt företag som säljer sina produkter i 39 länder. Företaget tillverkar mer än 10 miljoner fiskedrag varje år och all design och konstruktion sker i Vääksy i Finland. Sen sju år tillbaka har Rapala arbetat med 3d-skrivare för att underlätta i designprocessen och 2018 investerade de i en Stratasys Objet 30 Prime med Polyjet-teknik, som levererades av svenska Protech.
Testar sig fram
När designteamet ska utveckla nya fiskedrag skriver de först ut en prototyp utefter kundens önskemål. På så sätt kan beställaren få en bild av produktens storlek och beteende innan beställning. Konstruktörerna använder också prototypen för att studera fiskedragets balans, tyngdpunkt, form med mera.
I vår testbassäng kan vi utvärdera fiskedragen redan i prototypstadiet. Vi testar simrörelser, sjunkhastighet, hur draget flyter, samt flyt- och sjunkläge och längden på hakskeden, berättar Mikko Rautiainen.
Med denna information kan de sedan göra eventuella justeringar av prototypen. Förutom att 3d-printa för att se hur prototypen ska se ut så används den också för fiskedragets inre strukturer.
[metaslider id=”24388″]
Snabbare designprocesser
Innan Rapala började använda sig av 3d-skrivare så gjorde de åskådningsmodeller i en egen CNC-styrd fräsmaskin. Enligt företagets fiskedragsdesigner Heikki Niemelä har tekniken snabbat på hela designprocessen.
Med skrivaren går steget från design till prototyp fem gånger snabbare och den har redan betalat för sig själv när man tänker på tidsbesparingen, säger Heikki Niemelä.
Mer verklighetstrogna prototyper
I dag har företaget Stratasys 3d-skrivare. En med FDM-teknik, Stratasys Mojo, och en med Polyjet-teknik, Stratasys Objet 30 Prime. Den sistnämnda köptes in för att göra prototyperna med verklighetstrogna.
– Vi investerade i en 3d-skrivare från Protech för att våra kvalitetskrav uppfylldes och att de tillgängliga materialen var starka nog att användas för utveckling av fiskedrag, avslutar Mikko Rautiainen.