Miljonsatsning på nytt forskningsprojekt

Forskningsingenjören Jonas Olsson är en av forskarna som arbetar med pulverbäddsteknologierna på Högskolan Väst.

Forskningsingenjören Jonas Olsson är en av forskarna som arbetar med pulverbäddsteknikerna på Högskolan Väst.

Högskolan Väst tar emot 80 miljoner kronor från KK-stiftelsen för tolv nya forskningsprojekt. Det största handlar om metallbaserad 3d-printing.

PODFAM. Så heter det forskningsprojekt hos Högskolan Väst som kommer få den största delen av anslaget från KK-stiftelsen. Projektet kommer att studera pulverbäddsbaserad additiv tillverkning i metall och ska löpa över åtta år. Målet är att stärka den internationellt konkurrenskraftiga forskningsprofil som finns på Högskolan Väst.

Flera intressanta användningsområden

– Det här är ett mycket angeläget forskningsområde för tillverkningsindustrin. Additiv tillverkning med pulverbädd gör det möjligt att tillverka komponenter med komplexa geometrier på ett mer effektivt sätt. Komponenter till gasturbiner och flygmotorer är intressanta applikationer, säger projektledare Thomas Hansson.

 

Studerar hela kedjan

Projektet har en rad samarbetspartner och ska ta grepp om hela produktionskedjan, från pulverframställning till slutanvändare.

– Forskningsprojektet är indelat i flera delprojekt med koordinerade samarbeten. Vi fördjupar oss inom processförståelse, efterbearbetning, modellering, oförstörande provning och livslängdsprediktering och tillförlitlighetsanalyser. Målet är att ha alla de här ”pusselbitarna” på plats för att kunna gå vidare till applicering inom industrin.

Några av de företag som deltar är Sandvik, Arcam, Siemens, Quintus Technologies och GKN Aerospace.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: