Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny och dörröppnaren som 3d-printats hos r.a.p.s i Landskrona.

Paul Nowotny och dörröppnaren som 3d-printats hos r.a.p.s i Landskrona.

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Det var i samband med att r.a.p.s började 3d-printa ansiktsvisir till vården, som 3dp har skrivit om tidigare, som Paul Nowotny kom på idén om att skapa ett verktyg för att öppna och stänga dörrar – utan att ta i det redan befintliga handtaget. Detta för att minska smittspridning i samband med den rådande Corona-pandemin.

 

 

Kan användas för att låsa

Verktyget krokas fast i dörrhandtaget för att man ska kunna trycka ner det och den andra sidan av verktyget används för att vrida runt låsvredet. Efter att designen blev klar 3d-printades den hos r.a.p.s. Nu har ett 20-tal dörröppnare delats ut inom hemvården i Landskrona för utvärdering.

– Jag har ingen erfarenhet från vården men tanken är att hemtjänsten som åker omkring till flera olika vårdtagare skulle kunna använda den för att minimera smittrisk via dörrhandtag, berättar Paul Nowotny och fortsätter:

– Enligt Pär Nobring på r.a.p.s har det varit ett positivt mottagande från de sjuksköterskor han talat med och han har även tittat på olika produktionssätt och begärt in offerter gällande detta.

Gratis att ladda ner

För den som är intresserad av att skriva ut ett eget dörrhandtag så finns designfilen tillgänglig att ladda ner här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.