De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Efterfrågan på ansiktsvisir inom vården är större än tillgången. Detta trots ett flertal initiativ från företag att hjälpa till. Tillsammans med Michelin har Protolabs försett två av Frankrikes största universitetssjukhus med tusentals steriliserbara och återanvändningsbara ansiktsvisir. Detta beror på valet av material, menar Protolabs, som har 3d-printat delarna i polykarbonat.

“Ingen bra idé att använda PLA-tråd”

– Det är ingen bra idé att använda PLA-tråd och plast (ofta PET) vid 3d-printing av skyddsutrustning som ska användas inom vården. Eftersom PLA och PET inte kan steriliseras och även har dålig motståndskraft mot alkohol, fungerar de i realiteten som engångsmaterial. Det är däremot viktigt att påpeka att sjukvårdspersonal fortfarande måste desinficera utrustningen mellan patienterna, berättar Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

För att komma tillrätta med problemet måste det vara återanvändningsbar utrustning, menar Pialot och tillägger:

– Vi valde därför att tillverka alla delar i polykarbonat, som klarar sterilisering vid höga temperaturer och som även klarar rengöring med IPA (isoproylalkohol). Vi gjorde också visiret en millimeter tjockare så att det klarar montering bättre, och vi valde att använda resårband av hög kvalitet.

Flera företag tillfrågade

Protolabs var inte det enda företaget som Pialot sträckte ut en hand till för att få hjälp utan han kontaktade cirka 50 stycken för att få tillräckligt med polykarbonat i lager.

Protolabs blev sedan tillfrågade om att hjälpa till med tillverkningen av förstärkningsdelen i den nedre delen av skärmen. Efter tillverkningsanalysen som ledde till två justeringar av delarna bidrog till reducerade kostnader för de gjutformar som sedan användes i sluttillverkningen.

Levererats under förra månaden

Resultatet är att de beställda 10 000 steriliserbara och återanvändningsbara skyddsvisiren ska enligt Protolabs börjat levererats till sjukhusen i april.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: