De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Efterfrågan på ansiktsvisir inom vården är större än tillgången. Detta trots ett flertal initiativ från företag att hjälpa till. Tillsammans med Michelin har Protolabs försett två av Frankrikes största universitetssjukhus med tusentals steriliserbara och återanvändningsbara ansiktsvisir. Detta beror på valet av material, menar Protolabs, som har 3d-printat delarna i polykarbonat.

“Ingen bra idé att använda PLA-tråd”

– Det är ingen bra idé att använda PLA-tråd och plast (ofta PET) vid 3d-printing av skyddsutrustning som ska användas inom vården. Eftersom PLA och PET inte kan steriliseras och även har dålig motståndskraft mot alkohol, fungerar de i realiteten som engångsmaterial. Det är däremot viktigt att påpeka att sjukvårdspersonal fortfarande måste desinficera utrustningen mellan patienterna, berättar Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

För att komma tillrätta med problemet måste det vara återanvändningsbar utrustning, menar Pialot och tillägger:

– Vi valde därför att tillverka alla delar i polykarbonat, som klarar sterilisering vid höga temperaturer och som även klarar rengöring med IPA (isoproylalkohol). Vi gjorde också visiret en millimeter tjockare så att det klarar montering bättre, och vi valde att använda resårband av hög kvalitet.

Flera företag tillfrågade

Protolabs var inte det enda företaget som Pialot sträckte ut en hand till för att få hjälp utan han kontaktade cirka 50 stycken för att få tillräckligt med polykarbonat i lager.

Protolabs blev sedan tillfrågade om att hjälpa till med tillverkningen av förstärkningsdelen i den nedre delen av skärmen. Efter tillverkningsanalysen som ledde till två justeringar av delarna bidrog till reducerade kostnader för de gjutformar som sedan användes i sluttillverkningen.

Levererats under förra månaden

Resultatet är att de beställda 10 000 steriliserbara och återanvändningsbara skyddsvisiren ska enligt Protolabs börjat levererats till sjukhusen i april.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: