Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 6 maj 2020
Paul Ingelmark studerade till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Nu har företaget han arbetar på satsat på additiv tillverkning.
Paul Ingelmark studerade till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Nu har företaget han arbetar på, SWEP, satsat på additiv tillverkning.

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Det var efter att Paul Ingelmark hade köpt en byggsats från Kina som intresset för 3d-printing började.

– Jag var helt tagen av tekniken och det möjligheter som öppnades upp, berättar Paul.

Efter ett samtal med Pär Nobring som är lärare på Yrkeshögskolan i Eslövs utbildning till 3d-printingspecialist, bestämde Paul sig för att skicka in en ansökan.

Gjorde praktik på jobbet

Efter att ha blivit antagen blev utmaningen att kombinera studierna med arbetet. Men enligt Paul gick det bättre än vad han hade hoppats på och innehållet i utbildningen var intressant – trots att det tog tid att vänja sig vid att materialet var på engelska.

– Min arbetsgivare och mina arbetskollegor var positiva och stödjande och jag gjorde min praktik på jobbet med reducerad lön.

Efter att Paul utbildat sig valde hans arbetsplats, tillverkningsföretaget SWEP i Landskrona, att inskaffa en 3d-skrivare till sin verktygsverkstad. I dag arbetar Paul som industridesigner och 3d-printingspecialist på företaget.

– Vi använder det för att göra fixturer, hållare, prototyper och även gripdon till robotar i produktionen, där vi tillverkar lödda plattvärmeväxlare.

Ett företag som moderniseras 

Roine Ademdahl, Pauls chef, menar att additiv tillverkning passar bra in på deras avdelning, då företaget moderniseras och automatiserar sin tillverkning.

– Nu inför framtiden har vi anställt ytterligare en till verktygsmakare som gått samma utbildning som Paul. Paul är numer specialist på området och utvecklar metoden tillsammans med den nyanställde medarbetaren. Ambitionen är att vi till 2022 ska ha fyra fullt utbildade medarbetare inom området.

Innan utbildningen startade hade Roine förväntningar på att erhålla medarbetare med ett utökat kompetensområde för att förbereda inför att arbeta mer med additiv tillverkning. De har också anställt Grigori Jakimainen, som gått samma utbildning som Paul. Planen för företaget framåt är att investera i snabbare och större 3d-skrivare.

”Jasså, mer skit i hemmet”

Förutom nya arbetsuppgifter som matchar Pauls nyfunna kärlek för 3d-printing, så har det också genererat en del reservdelar i hemmet.

– När jag köpte min egna 3d-skrivare så sa min fru ”Jasså, mer skit i hemmet”. Men efter att jag har tillverkat diverse detaljer och reservdelar till hemmet så säger hon nu ”Det är den bästa grej du någonsin köpt”, avslutar Paul Ingelmark.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage