Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

Minskade antal flygningar påverkar den additiva tillverkningsindustrin. Foto via Boeing Airplanes

Minskade antal flygningar påverkar den additiva tillverkningsindustrin. Foto via Boeing Airplanes

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

CNN rapporterade nyligen att GE skär ner sin verksamhet med 13 000 jobb, vilket kan ha stora konsekvenser för den additiva tillverkningsindustrin. Företaget har, liksom många andra, påverkats av coronaviruset.

Flygbolagen illa drabbade

En bransch som drabbats hårt av den rådande coronapandemin är flygbolagen. På grund av stängda gränser och resebegränsningar, förlust av löner och allmän rädsla för att få viruset, stannar många människor hemma. Konsekvensen av det minskade antalet flygningar har gjort att stora flygjättar som Boeing och Airbus minskar sin produktion av nya flygplan.

Pionjärer på området

GE Additive Manufacturing var kanske en av pionjärerna inom 3d-utskrifter för flygindustrin. Det fanns de som tillbringade år med att experimentera inom metallutskrifter för att hitta ett sätt att utveckla nya komplexa mönster som inte kunnat tillverkas innan den additiva tekniken kom. Tack vare tekniken blev det möjligt att skapa lättare, men samtidigt starka komponenter som gjorde att GE blev konkurrenskraftiga inom flygplansdelar.

Efter företagets framgångar inom flygindustrin började andra företag involvera sig i 3d-printing av metall som sedan blev underleverantörer till flygindustrin. GE förvärvade två tillverkare av metallskrivare, bland annat svenska Arcam, för att stanna i täten och etablerade även GE Additive som ett eget affärsområde.

Företaget hade tidigare planer på att organisera serier av 3d-skrivare av metall som skulle stå och tillverka mängder med delar på begäran. Detta kan nu förändras eftersom kundernas efterfrågan på delar har minskat.

Påverkar i flera led

Nedgången påverkar inte bara GE utan också företagets leverantörer och underleverantörer. I slutändan bidrar det till att marknaden för metallskrivare minskar kraftigt, eftersom flygindustrin är en stor och viktig spelare som står för en stor andel köpta metallprintade delar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: