Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

Minskade antal flygningar påverkar den additiva tillverkningsindustrin. Foto via Boeing Airplanes

Minskade antal flygningar påverkar den additiva tillverkningsindustrin. Foto via Boeing Airplanes

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

CNN rapporterade nyligen att GE skär ner sin verksamhet med 13 000 jobb, vilket kan ha stora konsekvenser för den additiva tillverkningsindustrin. Företaget har, liksom många andra, påverkats av coronaviruset.

Flygbolagen illa drabbade

En bransch som drabbats hårt av den rådande coronapandemin är flygbolagen. På grund av stängda gränser och resebegränsningar, förlust av löner och allmän rädsla för att få viruset, stannar många människor hemma. Konsekvensen av det minskade antalet flygningar har gjort att stora flygjättar som Boeing och Airbus minskar sin produktion av nya flygplan.

Pionjärer på området

GE Additive Manufacturing var kanske en av pionjärerna inom 3d-utskrifter för flygindustrin. Det fanns de som tillbringade år med att experimentera inom metallutskrifter för att hitta ett sätt att utveckla nya komplexa mönster som inte kunnat tillverkas innan den additiva tekniken kom. Tack vare tekniken blev det möjligt att skapa lättare, men samtidigt starka komponenter som gjorde att GE blev konkurrenskraftiga inom flygplansdelar.

Efter företagets framgångar inom flygindustrin började andra företag involvera sig i 3d-printing av metall som sedan blev underleverantörer till flygindustrin. GE förvärvade två tillverkare av metallskrivare, bland annat svenska Arcam, för att stanna i täten och etablerade även GE Additive som ett eget affärsområde.

Företaget hade tidigare planer på att organisera serier av 3d-skrivare av metall som skulle stå och tillverka mängder med delar på begäran. Detta kan nu förändras eftersom kundernas efterfrågan på delar har minskat.

Påverkar i flera led

Nedgången påverkar inte bara GE utan också företagets leverantörer och underleverantörer. I slutändan bidrar det till att marknaden för metallskrivare minskar kraftigt, eftersom flygindustrin är en stor och viktig spelare som står för en stor andel köpta metallprintade delar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.