De sätter detaljer i fokus

 

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Den internationella servicebyrån Protolabs har tagit fram ett nytt material för 3d-printing av små delar med detaljer i mikroresolution. Det nya material Microfine Grey är en uppföljare till Microfine Green som släpptes 2018. Som namnen avslöjar är det främst färgerna som skiljer de två olika materialen åt.

– Innan Microfine Green och nu Microfine Grey introducerades, var du tvungen att kompromissa vid utvecklingen av riktigt små delar. De enda alternativen var att skapa formsprutningsverktyg med högre toleranser, eller använda andra dyra och tidskrävande processer, berättar Andrea Landoni, ansvarig för 3d-printing på Protolabs och fortsätter:

– Nu går det att utveckla prototyper snabbt och iterera designen tills mikrodelen har rätt form och funktion innan tillverkningsprocessen inleds. Det gör att du får en komponent som är exakt och du minskar också utvecklingstiden avsevärt, ofta med flera veckor.

Andrea Landoni, ansvarig för 3d-printing på Protolabs.

Andrea Landoni, ansvarig för 3d-printing på Protolabs.

Stor efterfrågan

Enligt Protolabs har efterfrågan på en neutral färg varit stor hos utvecklingsingenjörer. Den gröna färgen är mer uppseendeväckande och kan därför till exempel användas för att lyfta fram prototypdelarna i konstruktionen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Materialet kan användas för att skriva ut delar med detaljer ner till 0,07 millimeter med specialiserad stereolitografi. Framförallt används det i dag för prototyper inom sjuk- och hälsovårdsbranschen, forskningslabb eller konsumentelektronik. Men enligt Protolabs lämpar det sig även för andra branscher som kräver små delar.

Liknar ABS-plast

Både Microfine Grey och Green har mekaniska egenskaper som liknar ABS-plast. Detta gör materialen till mer tåliga alternativ för tillverkning av små delar än ämnen som till exempel polykarbonat, skriver Protolabs.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.