De sätter detaljer i fokus

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 13 maj 2020

[metaslider id=”24570″]

 

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Den internationella servicebyrån Protolabs har tagit fram ett nytt material för 3d-printing av små delar med detaljer i mikroresolution. Det nya material Microfine Grey är en uppföljare till Microfine Green som släpptes 2018. Som namnen avslöjar är det främst färgerna som skiljer de två olika materialen åt.

– Innan Microfine Green och nu Microfine Grey introducerades, var du tvungen att kompromissa vid utvecklingen av riktigt små delar. De enda alternativen var att skapa formsprutningsverktyg med högre toleranser, eller använda andra dyra och tidskrävande processer, berättar Andrea Landoni, ansvarig för 3d-printing på Protolabs och fortsätter:

– Nu går det att utveckla prototyper snabbt och iterera designen tills mikrodelen har rätt form och funktion innan tillverkningsprocessen inleds. Det gör att du får en komponent som är exakt och du minskar också utvecklingstiden avsevärt, ofta med flera veckor.

Andrea Landoni, ansvarig för 3d-printing på Protolabs.
Andrea Landoni, ansvarig för 3d-printing på Protolabs.
Stor efterfrågan

Enligt Protolabs har efterfrågan på en neutral färg varit stor hos utvecklingsingenjörer. Den gröna färgen är mer uppseendeväckande och kan därför till exempel användas för att lyfta fram prototypdelarna i konstruktionen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Materialet kan användas för att skriva ut delar med detaljer ner till 0,07 millimeter med specialiserad stereolitografi. Framförallt används det i dag för prototyper inom sjuk- och hälsovårdsbranschen, forskningslabb eller konsumentelektronik. Men enligt Protolabs lämpar det sig även för andra branscher som kräver små delar.

Liknar ABS-plast

Både Microfine Grey och Green har mekaniska egenskaper som liknar ABS-plast. Detta gör materialen till mer tåliga alternativ för tillverkning av små delar än ämnen som till exempel polykarbonat, skriver Protolabs.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1