De sätter detaljer i fokus

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 13 maj 2020

[metaslider id=”24570″]

 

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Den internationella servicebyrån Protolabs har tagit fram ett nytt material för 3d-printing av små delar med detaljer i mikroresolution. Det nya material Microfine Grey är en uppföljare till Microfine Green som släpptes 2018. Som namnen avslöjar är det främst färgerna som skiljer de två olika materialen åt.

– Innan Microfine Green och nu Microfine Grey introducerades, var du tvungen att kompromissa vid utvecklingen av riktigt små delar. De enda alternativen var att skapa formsprutningsverktyg med högre toleranser, eller använda andra dyra och tidskrävande processer, berättar Andrea Landoni, ansvarig för 3d-printing på Protolabs och fortsätter:

– Nu går det att utveckla prototyper snabbt och iterera designen tills mikrodelen har rätt form och funktion innan tillverkningsprocessen inleds. Det gör att du får en komponent som är exakt och du minskar också utvecklingstiden avsevärt, ofta med flera veckor.

Andrea Landoni, ansvarig för 3d-printing på Protolabs.
Andrea Landoni, ansvarig för 3d-printing på Protolabs.
Stor efterfrågan

Enligt Protolabs har efterfrågan på en neutral färg varit stor hos utvecklingsingenjörer. Den gröna färgen är mer uppseendeväckande och kan därför till exempel användas för att lyfta fram prototypdelarna i konstruktionen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Materialet kan användas för att skriva ut delar med detaljer ner till 0,07 millimeter med specialiserad stereolitografi. Framförallt används det i dag för prototyper inom sjuk- och hälsovårdsbranschen, forskningslabb eller konsumentelektronik. Men enligt Protolabs lämpar det sig även för andra branscher som kräver små delar.

Liknar ABS-plast

Både Microfine Grey och Green har mekaniska egenskaper som liknar ABS-plast. Detta gör materialen till mer tåliga alternativ för tillverkning av små delar än ämnen som till exempel polykarbonat, skriver Protolabs.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Tufft för Formnext Chicago – ställer in

Formnext i Frankfurt är bara några veckor bort och det ser ut att bli en diger utställarlista på mässan. Samtidigt meddelar arrangören att de skjuter på Formnext Chicago på grund av "utmanande förhållanden på marknaden och i AM-branschen".
Formnext-entre

3D-printat glasblock lika robust som betong

Tänk om byggmaterial skulle kunna sättas ihop och plockas isär lika enkelt som LEGO-klossar? Det var utgångspunkten för ett forskarteam vid MIT som experimenterat med 3D-printat glas – med lyckat resultat.
MIT-Glass-Masonary-01-press

Betongprinter med obegränsad bygglängd

Danska COBOD lanserar nu BOD3: Nästa generation 3D-printer för byggbranschen, med obegränsad bygglängd.
cobod-bod3-cover

AM Summit visade spännvidden inom branschen

AM Summit, som arrangeras av Danish AM Hub, har sedan starten för några år sedan etablerat sig som en viktig årlig händelse inom AM-branschen i Skandinavien. Årets event lockade runt 1 000 besökare, 60 utställare och 40 talare.
AM Summit