Cellink samarbetar med läkemedelsjätte

Erik Gatenholm, vd på Cellink.

Erik Gatenholm, vd på Cellink.

Cellink inleder ett samarbete med Astra Zeneca för att utveckla 3d-bioprintade leverorganoider för att utveckla läkemedelsutveckling vid hjärt-, njur- metabolismsjukdomar.

Det svenska bioskrivarföretaget Cellink startar nu ett samarbete med det globala bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca. Tillsammans ska de utveckla leverorganoider för läkemedelsutveckling vid olika sjukdomar. Bland annat hjärt-, njur- metabolismsjukdomar.

Ska använda biobläck

Cellink har ett forsknings- och utvecklingslaboratorium i Astra Zenecas Bioventurehub i Göteborg. Tanken är att företaget ska använda sig av Cellinks bioink Extra Cellulärt Matrix och Laminin-baserade biobläck. Dessa ska få mänskliga celler att växa och fungera som de gör i människokroppen.

Användbar teknik

3d-bioprinting har bevisats vara en användbar teknik för att återkapitulera mikromiljön i naturlig vävnad, vilket möjliggör exakt bioprintning av flera celler till en fördefinierad position, skriver Cellink i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.