Ljusa siffror för hybridtillverkning

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 26 maj 2020
Hybridmaskinen LASIMM har visat positiva resultat som kan betyda besparingar i form av tid och kostnader för tillverkningsindustrin.
Hybridmaskinen LASIMM.

Det EU-finansierade projektet LASIMM har nu avslutats. Resultatet visar att hybridtillverkning kan spara både tid, material och pengar.

LASIMM (large additive subtractive integrated modular machine) har nu nått sitt slut. Projektet, som 3dp skrivit om tidigare, fick sin start under 2017 då tio partners från näringsliv, universitet och forskningsinstitut gick samman för att undersöka möjligheterna med hybridtillverkning samt se över hur man skulle kunna utveckla Europas industriella konkurrenskraft.

För att göra detta togs en hybridmaskin fram. Den har två robotarmar och en specialbyggd fräsrobot. Denna kan 3d-printa strukturer och stora metalldelar på upp till två meter i diameter, sex meter långa och upp till två ton tunga.

LASIMM.

Besparing i tid och pengar

Enligt Autodesk, som varit huvudpartner i projektet när det gäller programvara som driver hårdvaran och dess rörelser, har resultatet visat på 20 procent besparing i tid och kostnader och 15 procent bättre effektivitet. Det har också visat besparing av materialspill samt hur tekniken kan korta ned logistik-kedjan vilket skulle kunna betyda en mer lokal tillverkning. Detta för att maskinen skulle kunna kopieras och användas i en mindre gestaltning.

Projektet har både mött och överträffat förväntningarna menar Autodesk. I det stora hela är det ett projekt som visat på möjligheterna med hybridtillverkning och hur tillverkningsindustrin skulle kunna samarbeta med till exempel byggbranschen.

EU-kommission tar det vidare

Tre bolag har medverkat som slutanvändare: Vestas, BAE Systems och det internationella arkitektkontoret Foster + Partners. Det som sker nu är att den Europeiska Kommissionen ska ta lärdomarna med sig och se över hur projektet skulle kunna närma sig en mer kommersiell användning av en hybridmaskin.

Läs vidare

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D