Ljusa siffror för hybridtillverkning

Hybridmaskinen LASIMM har visat positiva resultat som kan betyda besparingar i form av tid och kostnader för tillverkningsindustrin.

Hybridmaskinen LASIMM.

Det EU-finansierade projektet LASIMM har nu avslutats. Resultatet visar att hybridtillverkning kan spara både tid, material och pengar.

LASIMM (large additive subtractive integrated modular machine) har nu nått sitt slut. Projektet, som 3dp skrivit om tidigare, fick sin start under 2017 då tio partners från näringsliv, universitet och forskningsinstitut gick samman för att undersöka möjligheterna med hybridtillverkning samt se över hur man skulle kunna utveckla Europas industriella konkurrenskraft.

För att göra detta togs en hybridmaskin fram. Den har två robotarmar och en specialbyggd fräsrobot. Denna kan 3d-printa strukturer och stora metalldelar på upp till två meter i diameter, sex meter långa och upp till två ton tunga.

LASIMM.

Besparing i tid och pengar

Enligt Autodesk, som varit huvudpartner i projektet när det gäller programvara som driver hårdvaran och dess rörelser, har resultatet visat på 20 procent besparing i tid och kostnader och 15 procent bättre effektivitet. Det har också visat besparing av materialspill samt hur tekniken kan korta ned logistik-kedjan vilket skulle kunna betyda en mer lokal tillverkning. Detta för att maskinen skulle kunna kopieras och användas i en mindre gestaltning.

Projektet har både mött och överträffat förväntningarna menar Autodesk. I det stora hela är det ett projekt som visat på möjligheterna med hybridtillverkning och hur tillverkningsindustrin skulle kunna samarbeta med till exempel byggbranschen.

EU-kommission tar det vidare

Tre bolag har medverkat som slutanvändare: Vestas, BAE Systems och det internationella arkitektkontoret Foster + Partners. Det som sker nu är att den Europeiska Kommissionen ska ta lärdomarna med sig och se över hur projektet skulle kunna närma sig en mer kommersiell användning av en hybridmaskin.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.