Ljusa siffror för hybridtillverkning

Hybridmaskinen LASIMM har visat positiva resultat som kan betyda besparingar i form av tid och kostnader för tillverkningsindustrin.

Hybridmaskinen LASIMM.

Det EU-finansierade projektet LASIMM har nu avslutats. Resultatet visar att hybridtillverkning kan spara både tid, material och pengar.

LASIMM (large additive subtractive integrated modular machine) har nu nått sitt slut. Projektet, som 3dp skrivit om tidigare, fick sin start under 2017 då tio partners från näringsliv, universitet och forskningsinstitut gick samman för att undersöka möjligheterna med hybridtillverkning samt se över hur man skulle kunna utveckla Europas industriella konkurrenskraft.

För att göra detta togs en hybridmaskin fram. Den har två robotarmar och en specialbyggd fräsrobot. Denna kan 3d-printa strukturer och stora metalldelar på upp till två meter i diameter, sex meter långa och upp till två ton tunga.

LASIMM.

Besparing i tid och pengar

Enligt Autodesk, som varit huvudpartner i projektet när det gäller programvara som driver hårdvaran och dess rörelser, har resultatet visat på 20 procent besparing i tid och kostnader och 15 procent bättre effektivitet. Det har också visat besparing av materialspill samt hur tekniken kan korta ned logistik-kedjan vilket skulle kunna betyda en mer lokal tillverkning. Detta för att maskinen skulle kunna kopieras och användas i en mindre gestaltning.

Projektet har både mött och överträffat förväntningarna menar Autodesk. I det stora hela är det ett projekt som visat på möjligheterna med hybridtillverkning och hur tillverkningsindustrin skulle kunna samarbeta med till exempel byggbranschen.

EU-kommission tar det vidare

Tre bolag har medverkat som slutanvändare: Vestas, BAE Systems och det internationella arkitektkontoret Foster + Partners. Det som sker nu är att den Europeiska Kommissionen ska ta lärdomarna med sig och se över hur projektet skulle kunna närma sig en mer kommersiell användning av en hybridmaskin.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: