Protech breddar i produktportföljen

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 28 maj 2020
Makerbor lanserar nya 3d-skrivare som kommer börja levereras av företagets nordiska leverantör Protech i juli.
Makerbot lanserar nya 3d-skrivare som kommer börja levereras av företagets svenska leverantör Protech i juli.

Makerbot lanserar nya 3d-skrivare i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. De släpper samtidigt en rad material anpassade för industrin. Företagets svenska leverantör Protech ska börja leverera produkterna i början av juli.  

Skrivartillverkaren Makerbot har tagit fram nya 3d-skrivare för ingenjörer och konstruktörer. Maskinerna är utformade för att kunna producera till exempel verktyg, jiggar och fixturer. Men också slutprodukter som kan ersätta metalldelar inom vissa applikationer.

De nya skrivarna heter Makerbot Method Carbon Fiber Edition och Makerbot Method X Carbon Fiber Edition. Maskinerna levereras de förkonfigurerade och kompletta med extruders för Nylon CF. Samtliga material som finns tillgängliga för Method och Method X kan användas i de nya skrivarna. De nya 3d-skrivarna kommer att börja levereras i början av juli 2020 av den svenska skrivarleverantören Protech.

De nya materialen lämpar sig väl för delar till bland annat fordons- och elektronikindustrin.
De nya materialen lämpar sig väl för delar till bland annat fordons- och elektronikindustrin.
Idealt för fordonsindustrin

Makerbot utökar också sin portfölj med totalt tre nya material. Makerbot Nylon CF är ett lättviktsmaterial som kan användas istället för metall och är enligt Protech idealt för till exempel fordonsindustrin. Det har en hög värmetålighet och styvhet och kan kombineras med stödmaterialet Stratasys SR-30 vilket gör det enklare att skriva ut komplexa delar.

Två nya plastmaterial

PC-ABS och PC ABS FR (Fire Retardant) är två nya material som kommer till Method X och den nya Method X Carbon Fiber Edition. Det förstnämnda har hög styrka och värmetålighet för delar som ska klara tuffa miljöer.

PC ABS FR har samma egenskaper men skiljer sig från det andra med sin flamskyddsförmåga. Båda materialen passar bra för fordons-, järnvägs- och elektronikindustrin, menar Protech.

Läs vidare

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D