3d-printad hjälm ska till rymden

Nasa-astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley i Space X rymddräkter. Foto: SpaceX

Nasa-astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley i Space X rymddräkter. Foto: SpaceX

3d-printade hjälmar ska användas under Space X första bemannade rymdfärd den 30 juni. Hjälmarna innehåller allt från luftventiler till mikrofoner. 

Elon Musks Space X, ett företag inom privat rymdfart, har använt 3d-printing för att tillverka hjälmarna till sina rymddräkter.

Första bemannade färden

Den 30 maj ska de användas för första gången av människor i rymden då Space X ska skicka rymdkapseln SpaceX Dragon till den internationella rymdstationen ISS. Det är första gången företagets raketer ska användas för att transportera astronauter, då de tidigare endast använts för transporter till ISS. Uppskjutningen skulle egentligen ske den 27 maj men avbröts på grund av dåligt väder.

SpaceX Dragon Crew.

SpaceX Dragon. Foto: SpaceX

Tog fyra år att designa

Inför uppdraget har Elon Musk designat en ny rymddräkt, Crew Dragon, som bland annat består av en 3d-printad hjälm. Enligt den amerikanska nättidningen Business Insider tog det nästan fyra år att designa dräkten och det var ett väldigt svårt jobb med tanke på att dräkterna måste vara bekväma att resa i och klara de påfrestningar som de kommer utsättas för i rymden.

Hjälmen är personaliserad och anpassad efter astronauten som ska bära den och har integrerade ventiler, mekanik för indragning av visir och låsning samt inbygg mikrofon i hjälmens struktur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: