3d-printad hjälm ska till rymden

Nasa-astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley i Space X rymddräkter. Foto: SpaceX

Nasa-astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley i Space X rymddräkter. Foto: SpaceX

3d-printade hjälmar ska användas under Space X första bemannade rymdfärd den 30 juni. Hjälmarna innehåller allt från luftventiler till mikrofoner. 

Elon Musks Space X, ett företag inom privat rymdfart, har använt 3d-printing för att tillverka hjälmarna till sina rymddräkter.

Första bemannade färden

Den 30 maj ska de användas för första gången av människor i rymden då Space X ska skicka rymdkapseln SpaceX Dragon till den internationella rymdstationen ISS. Det är första gången företagets raketer ska användas för att transportera astronauter, då de tidigare endast använts för transporter till ISS. Uppskjutningen skulle egentligen ske den 27 maj men avbröts på grund av dåligt väder.

SpaceX Dragon Crew.

SpaceX Dragon. Foto: SpaceX

Tog fyra år att designa

Inför uppdraget har Elon Musk designat en ny rymddräkt, Crew Dragon, som bland annat består av en 3d-printad hjälm. Enligt den amerikanska nättidningen Business Insider tog det nästan fyra år att designa dräkten och det var ett väldigt svårt jobb med tanke på att dräkterna måste vara bekväma att resa i och klara de påfrestningar som de kommer utsättas för i rymden.

Hjälmen är personaliserad och anpassad efter astronauten som ska bära den och har integrerade ventiler, mekanik för indragning av visir och låsning samt inbygg mikrofon i hjälmens struktur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.