3d-printing lyser upp världen

Företag som tillverkar stearinljus använder 3d-printing för att utveckla nya och bättre processer för ljusproduktion samt produkttester. 

Stearinljus, hållare och omslag kan tillverkas med 3d-printing. Den amerikanska handeln av ljus uppskattas landa på cirka 3,14 miljarder dollar per år, och med utvecklingen av 3d-printing fortsätter också ljusindustrin att växa.

Anpassade formar

En av orsakerna till att tekniken integreras i industrin är att tekniken har en förmåga att klara konstruktioner som tidigare har varit omöjliga att tillverka med traditionella metoder. Företagen kan använda 3d-utskrift för att skapa anpassade smältformar och ljusstakar för att uppnå mer komplexa former och detaljer i slutprodukterna.

3d-printad ljusstake. Just denna modell är printad i plast som är bäst lämpad för elektroniska ljus på grund av dålig värmebeständighet. Foto: LukeK via Pinshape

Med hjälp av en CAD-programvara kan en designer skapa sin egen form och därefter realisera den genom 3d-printing. På grund av mångsidigheten, låga kostnader och smältpunkt kan PLA-plast användas för att forma en högkvalitativ silikonform, som har förmågan att reproducera detaljer i föremålet och producera lätta produkter i paraffinvax.

Kund blir till ljus

Le Bon Marché, som är ett exklusivt varuhus i Paris, har inlett ett samarbete med 3d-printföretaget iMakr för att sälja vaxljus formade som en byst av kunden. Dessa selfies kallas “Scandles”. Kunderna bokar tid för att bli skannade som sedan omvandlas till en digital fil. Därefter skrivs en plastmodell ut i 3d-skrivaren för att skapa en silikonform där ljusen gjuts i.

Le Bon Marché Selfie Sculptures. Foto: iMakr

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: