Rapport visar mognare bransch

3d-utskrift för slutanvändning ökar och respondenterna har alltmer erfarenhet av den additiva tekniken. Det visar en ny rapport från den franska servicebyrån Sculpteo.

Servicebyrån Sculpteo släpper nu sin sjätte årsrapport om den additiva tillverkningsbranschen “The State 3D Printing”. Rapporten syftar till att ge en översikt över den additiva tillverkningsbranschen för att förbättra affärsstrategin för företag som är aktiva inom 3d-printing. Den senaste utgåvan av rapporten den mest representativa hittills med över 1 600 respondenter.

Varje år samlar Sculpteo, som ägs av BASF sedan 2019, in uppgifter om branschen för att lyfta fram trender i takt med att branschen förändras och mognar. Andra organisationer som gör liknande rapporter är bland annat Wohlers Associates som står bakom Wohlers Report, och Sevicebyrån 3D Hubs som står bakom rapporten 3D Printing Trends.

Förväntas att öka

Undersökningen visar att 48,1 procent av respondenterna kom från Europa, medan 13,1 procent kom från Asien. Nordamerika ökade med 11,6 procent på ett år och nådde nästan 30 procent av deltagarna. 62 procent av de tillfrågade har en teknisk bakgrund och 22 procent är vd. Respondenterna kommer från en rad olika segment inom industrin, allt från industrivaror till utbildning eller hälsovård.

Resultaten i årets rapport antyder att 3d-utskrift forsätter ha en inverkan på industrilandskapet i produktionen, och många producenter lägger märke till detta. Många av respondenterna var överens om att tekniken är en viktigt tillgång för att förbättra både produktionsprocessen och affärsstrategier. Även om implementeringen av tekniken har lett till utgifter för många företag har de samtidigt intryck av att materialen och tekniken i sig kommer utvecklas betydligt under de kommande åren.

Vad respondenterna använder 3d-printing till. Foto via Sculpteo

Vad respondenterna använder 3d-printing till. Foto via Sculpteo

Fler använder tekniken

Rapporten visar också att 80 procent av respondenterna har använt 3d-printing i mer än två år. Detta är en ökning med 7 procent jämfört med 2019. Av dessa så använder 31 procent tekniken dagligen. 33 procent förväntar sig också att deras investeringar kommer öka med 50 procent i år. Rapporten visar dessutom att nästan 30 procent av användarna investerade mer än 100 000 i 3d-printing i år. Det betyder en ökning med 5 procent jämfört med 2019.

Generellt sett har rapporten visat att 3d-printing fortsätter vara en uppåtgående trend som nådde 52 procent år 2020 jämfört med 48 procent år 2019. 2015 låg denna siffra på 17 procent. 68 procent av de respondenterna använder fortfarande 3d-pritning för prototyper.

Du kan ta del av rapporten här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nya rön kan få flyget att lyfta

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Publicerat av: