Servicebyrå lanserar superlegering

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 8 juni 2020
Andrea Landoni, 3d-printansvarig för Protolabs i Europa. 
Andrea Landoni, 3d-printansvarig för Protolabs i Europa.

Protolabs lanserar superlegeringen Cobalt Chrome. Enligt företaget är materialet idealt för flygbranschen.

Den internationella servicebyrån Protolabs släpper en ny legering, Cobalt Chrome som enligt företaget ska öka möjligheterna för branscher som flyg, olja, gas och medicinteknik.

Klarar 600 grader

Materialet ska vara väldigt starkt i relation till dess vikt samtidigt som det kan stå emot korrosion och krympning och kan slipas jämt. Det är också då den kan klara 600 grader som gör den lämplig för flygbranschen.

– Cobalt Chrome är ett av de tåligaste material som finns och ytan kan poleras extremt slät. Fördelen med 3d-print är att vi kan tillverka vilka former som helst, exempelvis en ovanlig geometri för att minska vikten, eller en skräddarsydd design för en individuell patient, säger Andrea Landoni, 3d-print ansvarig för Protolabs i Europa.

 

[metaslider id=”24759″]

 

Användbar inom medicinteknik

Med en låg nickelhalt ska materialet ge en god biokompabilitet och tillsammans med den släta polishen göra den användbar inom medicinteknik. Till exempel för ortopediska leder och dental-implantat, skriver Protolabs i ett pressmeddelande.

– Eftersom Cobalt Chrome är väldigt hårt är det svårt att tillverka delar med till exempel CNC-bearbetning. Men materialets egenskaper gör att komponenter i Cobalt Chrome som tillverkats med DMLS är lika bra eller bättre än bearbetat material. Processen är också idealisk när komponentens geometri eller struktur helt enkelt inte går att tillverka med andra metoder.

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang