Servicebyrå lanserar superlegering

Andrea Landoni, 3d-printansvarig för Protolabs i Europa. 

Andrea Landoni, 3d-printansvarig för Protolabs i Europa.

Protolabs lanserar superlegeringen Cobalt Chrome. Enligt företaget är materialet idealt för flygbranschen.

Den internationella servicebyrån Protolabs släpper en ny legering, Cobalt Chrome som enligt företaget ska öka möjligheterna för branscher som flyg, olja, gas och medicinteknik.

Klarar 600 grader

Materialet ska vara väldigt starkt i relation till dess vikt samtidigt som det kan stå emot korrosion och krympning och kan slipas jämt. Det är också då den kan klara 600 grader som gör den lämplig för flygbranschen.

– Cobalt Chrome är ett av de tåligaste material som finns och ytan kan poleras extremt slät. Fördelen med 3d-print är att vi kan tillverka vilka former som helst, exempelvis en ovanlig geometri för att minska vikten, eller en skräddarsydd design för en individuell patient, säger Andrea Landoni, 3d-print ansvarig för Protolabs i Europa.

 

 

Användbar inom medicinteknik

Med en låg nickelhalt ska materialet ge en god biokompabilitet och tillsammans med den släta polishen göra den användbar inom medicinteknik. Till exempel för ortopediska leder och dental-implantat, skriver Protolabs i ett pressmeddelande.

– Eftersom Cobalt Chrome är väldigt hårt är det svårt att tillverka delar med till exempel CNC-bearbetning. Men materialets egenskaper gör att komponenter i Cobalt Chrome som tillverkats med DMLS är lika bra eller bättre än bearbetat material. Processen är också idealisk när komponentens geometri eller struktur helt enkelt inte går att tillverka med andra metoder.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: