Servicebyrå lanserar superlegering

Andrea Landoni, 3d-printansvarig för Protolabs i Europa. 

Andrea Landoni, 3d-printansvarig för Protolabs i Europa.

Protolabs lanserar superlegeringen Cobalt Chrome. Enligt företaget är materialet idealt för flygbranschen.

Den internationella servicebyrån Protolabs släpper en ny legering, Cobalt Chrome som enligt företaget ska öka möjligheterna för branscher som flyg, olja, gas och medicinteknik.

Klarar 600 grader

Materialet ska vara väldigt starkt i relation till dess vikt samtidigt som det kan stå emot korrosion och krympning och kan slipas jämt. Det är också då den kan klara 600 grader som gör den lämplig för flygbranschen.

– Cobalt Chrome är ett av de tåligaste material som finns och ytan kan poleras extremt slät. Fördelen med 3d-print är att vi kan tillverka vilka former som helst, exempelvis en ovanlig geometri för att minska vikten, eller en skräddarsydd design för en individuell patient, säger Andrea Landoni, 3d-print ansvarig för Protolabs i Europa.

 

 

Användbar inom medicinteknik

Med en låg nickelhalt ska materialet ge en god biokompabilitet och tillsammans med den släta polishen göra den användbar inom medicinteknik. Till exempel för ortopediska leder och dental-implantat, skriver Protolabs i ett pressmeddelande.

– Eftersom Cobalt Chrome är väldigt hårt är det svårt att tillverka delar med till exempel CNC-bearbetning. Men materialets egenskaper gör att komponenter i Cobalt Chrome som tillverkats med DMLS är lika bra eller bättre än bearbetat material. Processen är också idealisk när komponentens geometri eller struktur helt enkelt inte går att tillverka med andra metoder.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.