EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Markus Glasser, som är Senior vice president för EMEA på EOS, listar vad han anser vara tre viktiga lärdomar när det kommer till coronakrisen och industriell 3d-printing.

Markus Glasser, som är Senior vice president för EMEA på EOS, listar vad han anser vara tre viktiga lärdomar när det kommer till coronakrisen och industriell 3d-printing.

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Enligt Markus Glasser, som är Senior vice president för EMEA på EOS, har Coronakrisen kostat oss mycket men också kastat ljus på fördelarna med bland annat industriell 3d-printing. Med tre punkter har han listat lärdomar där coronakrisen ställs i relation till industriell 3d-printing.

Organisationer och individer går ihop

Den första punkten är att snabbhet och expertis för samman aktörer. Med detta menar Glasser att individer och organisationer har tvingats samarbeta genom att bland annat tillverka skyddsutrustning till vården.

– Aktörer inom additiv tillverkning har arbetat intensivt för att hitta lösningar som kan stötta kampen mot viruset genom att organisera distribuerade tillverkningsceller för utrustning. Detta har bidragit till en minskad brist på utrustning och kortare leveranstider för masker, visir och respiratorer, bara för att nämna några applikationer, säger Glasser.

Det har också lett till nya plattformar på nätet som möjliggör utbyte av gratis filer färdiga för utskrift.

3d-printing för olika behov

Den andra punkten är att hälsa och säkerhet kräver kvalitet. Detta innebär att pandemin har visat att 3d-printing inte är tillgängligt för alla och att det inte passar för alla typer av behov.

– När det kommer till medicinsk utrustning kan man inte kompromissa kring kvaliteten på delarna. För att uppnå kvalitet även under tidspress krävs additiva tillverkningstekniker av industriell skala och bred expertis.

Här är det viktigt att företag måste möta krav om certifieringar. Till exempel amerikanska FDA eller MDR-förordningar som ställer krav på medicinska applikationer.

Coronapandemin har varit förödande konstaterar Glasser, men menar också att det har satt ljus på en hel del fördelar som 3d-printing bidrar till.

Coronapandemin har varit förödande konstaterar Glasser, men menar också att det har satt ljus på en hel del fördelar som 3d-printing bidrar till.

Globalisering medför utmaningar

Den tredje och sista punkten som Glasser vill belysa är förstärkning av en skör försörjningskedja. Med detta menas att krisen belyst utmaningar som kommer med en ökad globalisering.

– Under de senaste seklerna har utvecklingen och produktionen av ”systemiskt relevanta” produkter varit koncentrerade till olika delar av världen. Detta skapar flaskhalsar i försörjningskedjorna och försvagar de strategiskt viktiga inhemska marknaderna såväl som autonomin, säger Glasser och fortsätter:

– Men medan Covid-19 å ena sidan paralyserade industrier runtom i världen har den å andra sidan tvingat människor att bli mer innovativa genom att anamma digitaliseringens möjligheter.

Som exempel nämner han att arbeta hemifrån och använda samarbetsverktyg som det nya normala.

– Vi kan se samma typ av innovation inom produktionsområdet. Världen har plötsligt hamnat i ett scenario av distribuerad tillverkning – något som diskuterats länge men inte riktigt utförts. Det momentum som nu existerar innebär en chans som måste tas tillvara på.

Tacklar utmaningar

Här kan 3d-printing bidra till att tackla utmaningar både kortsiktigt och långsiktigt eftersom den är flexibel och minskar beroendet av försörjningskedjor samt minskar logistikkostnader, menar Glasser. En annan viktig aspekt är möjligheterna att bygga virtuella lager som kan printas vid behov.

– Den pågående krisen kan innebära en chans för företag. Alla företag påverkas men de som agerar smart nu kan komma ut från dessa prövande tider starkare än sina konkurrenter. Additiv tillverkning är en ingrediens för framgång och en viktig tillgång för en mer digital värld efter Corona, avslutar Markus Glasser.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nya rön kan få flyget att lyfta

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Publicerat av: