HP släpper nytt material

3d-printade ventilationsdelar tillverkade i HP 3d-polypropylen. Illustration: HP

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

HP berättar om en rad nyheter som de menar kommer driva utvecklingen inom additiv tillverkning framåt. Bland annat släpper de ett nytt polypropen-material (PP) som ska öppna upp för nya applikationer för kunderna. Materialet är framtaget tillsammans med BASF för HP:s Jet Fusion 5200 3d-skrivare.

Enligt HP är materialet mångsidigt, hållbart och kemiskt motståndskraftigt som lämpar sig väl för kunder inom fordons-, konsument-, industri- och medicinsk sektor. Till exempel kommer biltillverkare kunna använda det för prototyper och produktion av färdiga delar som finns i fordonets inre, yttre och delar under huven.

HP Jet Fusion 5200. Bild från produktionsenheten i Barcelona i Spanien. Foto: HP

HP Jet Fusion 5200. Bild från produktionsenheten i Barcelona, Spanien. Foto: HP

Vill bygga bro

HP satsar också partnerskap med bland annat den globala produktionsaktören Oechsler för att utveckla applikationer för specifikt PP-material men också för HP:s breda portfölj av andra material.

– Responsen på Coronakrisen markerar en ny start för hela branschen, säger Ramon Pastor som är Interim President of 3d-printing and digital Manufacturing på HP Inc och fortsätter:

– Tillsammans med partner har HP 3d-printat mer än 2,3 miljoner delar för att bygga en bro mellan leveranskedjor, möjliggöra självförsörjning och hjälpa sjukvårdspersonal. När vi nu navigerar oss genom det nya landskapet kommer vi att fortsätta följa vår strategi för att driva 3d-printing och innovation i form av nya material, lösningar och partnerskap. Detta ska hjälpa våra kunder med att återställa sin produktion och skapa innovationer för den globala industrin.

Partner med svensk aktör

HP ska bland annat utveckla helt nya PP-applikationer i framtiden med andra företag. Till exempel med Extol, GKN Powder Metallurgi, Forecast 3D, Henkel, Oechsler och svenska servicebyrån Prototal.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: