“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå kommun tar emot 2 000 visirhållare efter desperat behov av skyddsutrustning inom vård och omsorg.

Umeå kommun tar emot 2 000 visirhållare efter desperat behov av skyddsutrustning inom vård och omsorg.

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Efter ett oväntat stort behov av skyddutrustning inom vård och omsorg kontaktade Socialtjänsten vid Umeå kommun Umeå universitet för hjälp. Curiosum som är Umeås nya science center och Institutionen för fysik nappade.

Kände samhällsansvar

– Vi kände ett samhällsansvar att hjälpa till och vi hade både kompetens och utrustningar. Det var flera medarbetare som tyckte att det här kunde de fixa, säger Thomas Wågberg, prefekt vid Institutionen för fysik.

Madelen Bodin. Foto: Mattias Pettersson

Institutionen har därefter tillverkat 800 visirhållare med en 3d-skrivare. Via Curiosum tillverkades ytterligare 780 hållare. Här användes både 3d-skrivare och vattenskärare.

Även privatpersoner hjälte till med cirka 420 hållare.

2 000 visirhållare

Totalt delades 2 000 hållare ut i kommunen som efter detta har gått ut med att bidraget kommer räcka ett tag framöver.

– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum, som menar att den här situationen fick igång den så kallade makerrörelsen i Umeå.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: