Komposit ska spara miljoner inom rymdindustrin

Furehos team. Från vänster: Fredrik Winberg, Prarthanaa Khokar och Nandan Khokar.

Furehos team. Från vänster: Fredrik Winberg, Prarthanaa Khokar och Nandan Khokar.

Startupföretaget Fureho har utvecklat ett lättviktigt 3d-kompositmaterial. Enligt företaget ska det kunna spara miljonbelopp inom rymdindustrin.

Hundratals satelliter väntas placeras ut rymden av kommersiella företag de närmaste åren. Ett kilo metall som skjuts upp i rymden uppskattas kosta runt 20 000 – 50 000 euro. Det svenska startupföretaget Fureho har utvecklat ett nytt kompositmaterial för 3d-printing för att minska dessa kostnader.

– Användningsområdet inom rymdindustrin är brett och det finns stora vinster att göra. Inte enbart när det gäller viktbesparing, säger medgrundaren Prarthanaa Khokar och fortsätter:

– Materialet kan också ersätta metalldelar i elektroniksystem och därmed förhindra överhettning. Detta eftersom det leder bort den genererade värmen tredimensionellt.

Lättare delar

Kompositen tillverkas i måttanpassade paneler förstärkta med Nobel 3D Fabrics som består av kol, keramik och glas. Enligt Fureho kan deras nya material minska vikten med upp till 50 kilo per satellit.

– En utmaning inom flygindustrin är de temperaturväxlingarna som sker under en flygning. När metalldelar utsätts för stora temperaturskillnader på kort tid är risken stor att materialet vidgas, vilket kan medföra problem och risker. Vårt material minskar de riskerna. Dessutom har det hög motståndskraft mot delaminering, säger Prarthanaa.

Antas till rymdinkubator

Fureho antas nu till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC som ska stötta företaget för att utveckla produkten vidare.

– Det känns otroligt spännande att landets ledande rymdexperter ser stora möjligheter med vårt material! Inträdet i ESA-BIC ökar våra möjligheter. Nästa steg för Fureho blir nu att vi ska jobba vidare med de termiska aspekterna av materialet, avslutar Prarthanaa.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: