Printad vävnad direkt i patienten

En gitterställning som är 3d-printad direkt på mjuk levande vävnad. Foto via Ohio State University.

En gitterställning som är 3d-printad direkt på mjuk levande vävnad. Foto via Ohio State University

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Ett växande område är att använda biomaterial och bioteknik för att ersätta skadad eller sjuk vävnad, bland annat med hjälp av additiv tillverkning. I dagsläget kan man tillverka denna vävnad utanför kroppen för att sedan kirurgiskt implantera vävnaden i patienten.

Vill minska risker

Men dessa operationer innebär också en ökad risk för infektioner. Av denna anledning har ett amerikanskt forskarteam utvecklat ett sätt att skapa vävnad direkt i patienten.

Tekniken kallas för Intracorporeal tissue engineering och forskarna syftar till att använda en programmerad robot som 3d-printar biomaterial med celler vilka aktiveras i kroppen, och som opereras in via ett litet snitt.

Måste uppnå vissa krav

Forskarteamet har tagit fram ett specialmaterial som ska uppnå både kravet om att kunna 3d-printa i en kroppstemperatur på 37 grader och vara helt säkert för patienten. Många tekniker använder uv-ljus, vilket man i detta fall har kunnat undvika.

– Detta biobläck kan 3d-printas vid fysiologisk temperatur och kan tvärbindas säkert med synligt ljus inuti kroppen, säger en av forskarna bakom studien, Ali Asghari Adib.

Med en modifierad nozzle som kan printa 1,6 millimeter in i den mjuka vävnaden i kroppen har forskarna löst problematiken med att få den konstruerade vävnaden att få fäste. På så sätt fastnar den nya vävnaden i den gamla, ungefär som ett ankare. De har testat tekniken genom att printa en nätkonstruktion i ett kycklingbröst, vilket varit framgångsrikt.

Viktigt för medicinens framtid

Enligt forskarna öppnar den nya tekniken bland annat upp för att reparera vävnad inuti kroppen utan att behöva stora operationer.

– Att utveckla personliga vävnader som kan hantera olika skador och sjukdomar är mycket viktigt för medicinens framtid, säger Ali Khademhosseini, vd för Terasaki Institute.

Forskningsstudien hittar du här.

 

Källa: Physics World

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: