Printad vävnad direkt i patienten

En gitterställning som är 3d-printad direkt på mjuk levande vävnad. Foto via Ohio State University.

En gitterställning som är 3d-printad direkt på mjuk levande vävnad. Foto via Ohio State University

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Ett växande område är att använda biomaterial och bioteknik för att ersätta skadad eller sjuk vävnad, bland annat med hjälp av additiv tillverkning. I dagsläget kan man tillverka denna vävnad utanför kroppen för att sedan kirurgiskt implantera vävnaden i patienten.

Vill minska risker

Men dessa operationer innebär också en ökad risk för infektioner. Av denna anledning har ett amerikanskt forskarteam utvecklat ett sätt att skapa vävnad direkt i patienten.

Tekniken kallas för Intracorporeal tissue engineering och forskarna syftar till att använda en programmerad robot som 3d-printar biomaterial med celler vilka aktiveras i kroppen, och som opereras in via ett litet snitt.

Måste uppnå vissa krav

Forskarteamet har tagit fram ett specialmaterial som ska uppnå både kravet om att kunna 3d-printa i en kroppstemperatur på 37 grader och vara helt säkert för patienten. Många tekniker använder uv-ljus, vilket man i detta fall har kunnat undvika.

– Detta biobläck kan 3d-printas vid fysiologisk temperatur och kan tvärbindas säkert med synligt ljus inuti kroppen, säger en av forskarna bakom studien, Ali Asghari Adib.

Med en modifierad nozzle som kan printa 1,6 millimeter in i den mjuka vävnaden i kroppen har forskarna löst problematiken med att få den konstruerade vävnaden att få fäste. På så sätt fastnar den nya vävnaden i den gamla, ungefär som ett ankare. De har testat tekniken genom att printa en nätkonstruktion i ett kycklingbröst, vilket varit framgångsrikt.

Viktigt för medicinens framtid

Enligt forskarna öppnar den nya tekniken bland annat upp för att reparera vävnad inuti kroppen utan att behöva stora operationer.

– Att utveckla personliga vävnader som kan hantera olika skador och sjukdomar är mycket viktigt för medicinens framtid, säger Ali Khademhosseini, vd för Terasaki Institute.

Forskningsstudien hittar du här.

 

Källa: Physics World

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: