Swerim: “Brist på standarder”

Annika Strondl, projektledare, Swedish Arena for Additive Manufacturing of Metals, Swerim.

Annika Strondl, projektledare på Swerim.

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Additiv tillverkning i metall har haft en stark marknadstillväxt, menar det svenska forskningsinstitutet Swerim. I en kartläggning som gjorts tillsammans med SIS, Chalmers tekniska högskola och RISE framkommer det att avsaknaden av standardiseringar på området riskerar att bli ett hinder för utvecklingen och fortsätt tillväxt.

Tydligt behov

– Vår kartläggning visar att det finns ett tydligt behov av fler standarder. Bland annat behövs standarder för kvalitetssäkring av både slutprodukt och process för att möjliggöra industrialisering av tekniken. Dessutom behövs standarder för att bestämma kvalitet hos det metallpulver som används i processerna, berättar Annika Strondl, projektledare, Swedish Arena for Additive Manufacturing of Metals, Swerim och fortsätter:

– Problemen när standardiseringen inte hänger med blir att tillverkningen bromsas, marknadstillväxt hindras och det blir svårare för svenska företag att konkurrera globalt. Det vill vi motverka.

Provstavar tillverkade med additiv tillverkning för mätning av mekaniska egenskaper. God kontroll och repeterbarhet behövs för att kunna utveckla en standard.

Provstavar tillverkade med additiv tillverkning för mätning av mekaniska egenskaper. God kontroll och repeterbarhet behövs för att kunna utveckla en standard, menar Swerim.

Ska påverka internationellt

Resultatet av kartläggningen ska användas för att utveckla standardisering på området.

– I dag finns internationella färdplaner för standardisering samt en färdplan för industrialisering av additiv tillverkning i metall i Sverige, RAMP-UP. En prioritering för Sverige var därför att genomföra en strategisk kartläggning på nationell nivå för att identifiera de viktigaste standardiseringsbehoven och att vägleda insatsen för att bidra och påverka internationellt standardiseringsarbete, avslutar Ann-Sofie Sjöblom, projektledare, Svenska institutet för standarder, SIS.

Om standardiseringar i dag

Svenska institutet för standarder, SIS, är Sveriges medlem i ISO/TC 261 Additive manufacturing där globala standarder tas fram i samarbete med amerikanska ASTM. Den svenska standardiseringsgruppen för additiv tillverkning SIS/TK 563 består av cirka tjugo deltagare som tillsammans påverkar global standardisering utifrån svenska förhållanden och prioriteringar. Gruppen är öppen för alla svenska intressenter inom additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Dela artikeln

2 kommentarer till “Swerim: “Brist på standarder””
  1. Martin Elofsson skriver:

    Intressant! Kanske fler läsare också är intresserade av standarder och att ni borde ha med det i taggarna också. Tex “standard”, “ISO”, “SIS”.

    1. Hanna Jangenfeldt skriver:

      Hej Martin, tack för tipset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: