
Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram.
Additiv tillverkning i metall har haft en stark marknadstillväxt, menar det svenska forskningsinstitutet Swerim. I en kartläggning som gjorts tillsammans med SIS, Chalmers tekniska högskola och RISE framkommer det att avsaknaden av standardiseringar på området riskerar att bli ett hinder för utvecklingen och fortsätt tillväxt.
Tydligt behov
– Vår kartläggning visar att det finns ett tydligt behov av fler standarder. Bland annat behövs standarder för kvalitetssäkring av både slutprodukt och process för att möjliggöra industrialisering av tekniken. Dessutom behövs standarder för att bestämma kvalitet hos det metallpulver som används i processerna, berättar Annika Strondl, projektledare, Swedish Arena for Additive Manufacturing of Metals, Swerim och fortsätter:
– Problemen när standardiseringen inte hänger med blir att tillverkningen bromsas, marknadstillväxt hindras och det blir svårare för svenska företag att konkurrera globalt. Det vill vi motverka.

Ska påverka internationellt
Resultatet av kartläggningen ska användas för att utveckla standardisering på området.
– I dag finns internationella färdplaner för standardisering samt en färdplan för industrialisering av additiv tillverkning i metall i Sverige, RAMP-UP. En prioritering för Sverige var därför att genomföra en strategisk kartläggning på nationell nivå för att identifiera de viktigaste standardiseringsbehoven och att vägleda insatsen för att bidra och påverka internationellt standardiseringsarbete, avslutar Ann-Sofie Sjöblom, projektledare, Svenska institutet för standarder, SIS.
Om standardiseringar i dag
Svenska institutet för standarder, SIS, är Sveriges medlem i ISO/TC 261 Additive manufacturing där globala standarder tas fram i samarbete med amerikanska ASTM. Den svenska standardiseringsgruppen för additiv tillverkning SIS/TK 563 består av cirka tjugo deltagare som tillsammans påverkar global standardisering utifrån svenska förhållanden och prioriteringar. Gruppen är öppen för alla svenska intressenter inom additiv tillverkning.