Prototal materialtestar för fullt

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 25 juni 2020
Jonas Sadwall, marknadschef Prototal.
Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Det var i april 2020 som de fyra HP 3d-skrivarna i företagets maskinpark blev sex, med två nya HP MHF 5210. I samband med nyheten om maskintillskottet berättade företaget också att de skulle börja testa nya material. Nu är de i full gång.

– Vi provkör och utvärderar HP:s nya PP-material för fullt. Vi är ett att få företag som fått möjlighet att köra beta-tester, mycket tack vare att vi ingår i deras (HP) DMN-nätverk. Det är lite för tidigt ännu att uttala sig om utfall och om detta kommer bli ett material vi ska erbjuda våra kunder.

Enligt Jonas Sandwall är de kunder som redan nu är nyfikna på materialet välkomna med förfrågningar.
Prototals två nya HP 3d-skrivare MHF 5210.
Prototals två nya HP 3d-skrivare MHF 5210.
Nytt brandklassat alternativ

Sedan ett par månader tillbaka erbjuder Prototal också 3d-printade SLS-detaljer i brandklassat material. Det heter PA2210 och är V0-klassat enligt UL94.

– Materialet i sig är en polyamid. Många kapslingar för exempelvis elektronik har ofta V0-krav och med detta materialet möjliggör vi sådan 3d-printtillverkning både för prototyper och för serietillverkning.

Leverantörskedjor i fas

Tidigare i år rapporterade Prototal också att de fått ännu fler ordrar av medicintekniska produkter i samband med utvecklingen av covid-19.

– Den typ av medicintekniska produkter som efterfrågades när Covid-19 slog till för fullt är det lägre efterfrågan på just nu. De ordinarie leverantörskedjorna har nu kommit i fas och flera av de produkterna tillverkas nu med traditionella tillverkningsmetoder, berättar Jonas Sandwall och avslutar:

– Vi själva har också bytt tillverkningsmetod och formsprutar i dag till exempel skyddsvisiren istället. Med tanke på att antalet detaljer är så högt så blir detta en mer effektiv lösning.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design