Prototal materialtestar för fullt

Jonas Sadwall, marknadschef Prototal.

Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Det var i april 2020 som de fyra HP 3d-skrivarna i företagets maskinpark blev sex, med två nya HP MHF 5210. I samband med nyheten om maskintillskottet berättade företaget också att de skulle börja testa nya material. Nu är de i full gång.

– Vi provkör och utvärderar HP:s nya PP-material för fullt. Vi är ett att få företag som fått möjlighet att köra beta-tester, mycket tack vare att vi ingår i deras (HP) DMN-nätverk. Det är lite för tidigt ännu att uttala sig om utfall och om detta kommer bli ett material vi ska erbjuda våra kunder.

Enligt Jonas Sandwall är de kunder som redan nu är nyfikna på materialet välkomna med förfrågningar.
Prototals två nya HP 3d-skrivare MHF 5210.

Prototals två nya HP 3d-skrivare MHF 5210.

Nytt brandklassat alternativ

Sedan ett par månader tillbaka erbjuder Prototal också 3d-printade SLS-detaljer i brandklassat material. Det heter PA2210 och är V0-klassat enligt UL94.

– Materialet i sig är en polyamid. Många kapslingar för exempelvis elektronik har ofta V0-krav och med detta materialet möjliggör vi sådan 3d-printtillverkning både för prototyper och för serietillverkning.

Leverantörskedjor i fas

Tidigare i år rapporterade Prototal också att de fått ännu fler ordrar av medicintekniska produkter i samband med utvecklingen av covid-19.

– Den typ av medicintekniska produkter som efterfrågades när Covid-19 slog till för fullt är det lägre efterfrågan på just nu. De ordinarie leverantörskedjorna har nu kommit i fas och flera av de produkterna tillverkas nu med traditionella tillverkningsmetoder, berättar Jonas Sandwall och avslutar:

– Vi själva har också bytt tillverkningsmetod och formsprutar i dag till exempel skyddsvisiren istället. Med tanke på att antalet detaljer är så högt så blir detta en mer effektiv lösning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: