Uppsalaföretag prisas för hårdmetall

VBN Compontents vinner tyska Best of Industry Award för sin hårdmetall Vibenite 480. – Det är ett stort erkännande, säger Ulrik Beste, Teknisk chef på VBN Components.

Det Uppsalabaserade företaget VBN Components utvecklar material för 3d-printing. De har framför allt specialiserat sig inom nötningståliga och värmetåliga material.

Tungt vägande tävling
Ulrik Beste, Teknisk chef på VBN Components.

Ulrik Beste, Teknisk chef på VBN Components.

Nyligen vann de priset Best of Industry Awards i kategorin Additiv tillverkning för sin hårdmetall Vibenite 480. Organisatören bakom prisgalan som hölls den 25 juni är tidskriften MM Maschinenmarkt.

 Tyskland är en väldigt viktig marknad för oss, och vi är mycket glada över ha vunnit pris i denna tungt vägande tävling. Företagets vision är att förnya materialindustrin i världen genom att utveckla material som är unika och som ökar industriell prestanda, säger Ulrik Beste, Teknisk chef på VBN Components och tillägger: 

– Best of Industry Award är ett stort erkännande för det vi uppnått. 

Segt och värmetåligt

Materialet Vibenite 480 är baserat på metallpulver som kombinerar segheten från pulvermetallurgiska snabbstål med värmetålighet från hårdmetaller. Den tillhör därför en ny materialgrupp som fått namnet hybridkarbid, skriver VBN Components i ett pressmeddelande.

Enligt VBN har det länge funnits en efterfrågan på legeringar med höga halter av karbider. Vibenite 480 har en karbidhalt på 65 procent och passar bra för komplexa detaljer, bland annat för skärande verktyg för fräsning samt borrning och skärning av kugghjul, skriver företaget.

Delar tillverkade i Vibernite 480.

Obearbetad kompressorskruv samt slipad form av diamant i Vibenite 480.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: