Uppsalaföretag prisas för hårdmetall

VBN Compontents vinner tyska Best of Industry Award för sin hårdmetall Vibenite 480. – Det är ett stort erkännande, säger Ulrik Beste, Teknisk chef på VBN Components.

Det Uppsalabaserade företaget VBN Components utvecklar material för 3d-printing. De har framför allt specialiserat sig inom nötningståliga och värmetåliga material.

Tungt vägande tävling
Ulrik Beste, Teknisk chef på VBN Components.

Ulrik Beste, Teknisk chef på VBN Components.

Nyligen vann de priset Best of Industry Awards i kategorin Additiv tillverkning för sin hårdmetall Vibenite 480. Organisatören bakom prisgalan som hölls den 25 juni är tidskriften MM Maschinenmarkt.

 Tyskland är en väldigt viktig marknad för oss, och vi är mycket glada över ha vunnit pris i denna tungt vägande tävling. Företagets vision är att förnya materialindustrin i världen genom att utveckla material som är unika och som ökar industriell prestanda, säger Ulrik Beste, Teknisk chef på VBN Components och tillägger: 

– Best of Industry Award är ett stort erkännande för det vi uppnått. 

Segt och värmetåligt

Materialet Vibenite 480 är baserat på metallpulver som kombinerar segheten från pulvermetallurgiska snabbstål med värmetålighet från hårdmetaller. Den tillhör därför en ny materialgrupp som fått namnet hybridkarbid, skriver VBN Components i ett pressmeddelande.

Enligt VBN har det länge funnits en efterfrågan på legeringar med höga halter av karbider. Vibenite 480 har en karbidhalt på 65 procent och passar bra för komplexa detaljer, bland annat för skärande verktyg för fräsning samt borrning och skärning av kugghjul, skriver företaget.

Delar tillverkade i Vibernite 480.

Obearbetad kompressorskruv samt slipad form av diamant i Vibenite 480.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.