“Det finns mycket mer att utforska”

Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718.
– Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Sedan början av 2000-talet har Högskolan Väst forskat inom additiv tillverkning. År 2017 startade de projektet SUMAN-Next där de forskat om additiv tillverkning med pulverbädd för högtemperaturmaterial som exempelvis superlegeringen 718.

– Det är en strategisk satsning som är högintressant för flyg- och rymdindustrin och för tillverkningsindustrin inom många andra branscher, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Flera bidragande aktörer

Flera industriföretag har bidragit till projektet, bland annat Siemens Industrial Turbomachinery, Sandvik Machining Solutions och GKN Aerospace Sweden med flera.

– Med företagens olika kompetenser inom sina respektive branscher har vi fått insikter om vilka behov och kravbilder som är aktuella. Det är viktigt för att vi ska kunna studera rätt saker.

Ska förstå samband

För forskningen har det övergripande målet varit att förstå sambanden mellan process, mikrostruktur och mekaniska egenskaper. Här har det främst lagts fokus på legeringen 718 som i dag utgör mer än 50 procent av de material som används i till exempel flygmotorer. Det är ett material som är viktigt att förstå sig på, menar Joel Andersson:

– Det är viktigt att förstå hur högtemperaturmaterial beter sig när man producerar komponenter med den här typen av teknologi. Hur klarar materialet att värmas upp och kylas ner upprepade gånger, hur beter sig AM-material vid svetsning och under efterföljande värmebehandling, vilken typ av efterbehandling fungerar bäst och för vilka applikationer, och så vidare?

Fortsätter i annat projekt

Enligt högskolan har industrins och forskarnas intresse för additiv tillverkning ökat lavinartat de senaste tio åren. Forskningen från SUMAN-Next kommer leva vidare i det åttaåriga projektet PODFAM som är Högskolans forskningsprojekt om pulverbäddsbaserad additiv tillverkning i metall.

– Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, avslutar Joel Andersson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printing till kaffet

Replique och Miele har inlett ett samarbete om att producera 3d-printade tillbehör. Repliques 3d-utskriftsplattform har integrerats i Mieles webbutik, vilket möjliggör till exempel produktion i så lite som ett exemplar, och snabb och kostnadseffektiv tillgång till marknaden.

Publicerat av: