Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

– Många personer är permitterade eller i omställning och nu finns ett utmärkt tillfälle att gå starkare ur krisen. Klimatomställning och digitalisering av näringslivet kommer skyndas på i krisens spår och kompetensutveckling kommer vara avgörande för att utveckla vår konkurrenskraft, fylla på med kompetens och ta nya jobb som växer fram, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Genom ett nytt pilotprojekt som startats av myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och aktörer från näringslivet ska de erbjuda kostnadsfria digitala utbildningar för industrin.

Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket och näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto:  Tillväxtverket, Kristian Pohl/Regeringskansliet

Identifierat behov

Utbildningarna på lärportalen bygger på identifierade kompetensbehov inom områden som 3d-printing, 5G-uppkoppling i produktion, människa-robot-samverkan och datavetenskap. Bakom utbildningarna står blanda andra Produktion2030, Yrkeshögskolan samt svenska och utländska universitet.

– Det som är bra är att utbildningarna är flexibla och kan anpassas. Företagens anställda kan välja att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar. Allt efter tid och behov. Det är ett sätt att snabbt komma igång med kompetensutvecklingen och vår förhoppning är att kunna erbjuda detta till fler branscher framöver, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.

Satsar 22 miljoner

Projektet finansieras av Europeiska Socialfonden med 22 miljoner kronor fram till 2021. Här kan du läsa mer om de utbildningar som erbjuds hittills.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: