Minskar sårbarhet i coronatider

Covid-19 har visat hur traditionella leveranskedjor kan påverkas när landsgränser stängs och leverantörer tvingas stoppa sin produktion. Additiv tillverkning kan hjälpa industrin att rusta inför liknande kriser i framtiden. Detta påpekar Teknologisk Institut i Danmark, som arbetar med att utveckla och optimera additiva tillverkningsmetoder för danska verksamheter.

Under den första vågen av covid-19 har flera företag haft svårt med att bland annat hålla igång produktionen. Detta då underleverantörer inte kunnat leverera komponenter till följd av stängda gränser. Ju mer specifika föremål – desto mindre troligt att de går att få tag i lokalt. En annan utmaning har varit att tillverkare runt om i världen har varit tvungna att stänga ner på grund av hälsorisker och för många människor i produktionen, berättar Henning Henningsen, 3d-print expert och senior konsult på Teknologisk Institut.

Resistent med digitala filer

Henning Henningsen påpekar också att ett antal av dessa problem som beskrivits ovan hade gått att undvika om företagen hade funderat på att använda sig av additiva tillverkningsmetoder. Där är den digitala filen basen för produktionen och eftersom komponenten kan produceras direkt i skrivaren så krävs det färre människor för produktionen.

– Det första som fångar din uppmärksamhet, är att det är lättare att skicka en fil än en produkt. Produkten ska korsa gränser medan en fil snabbt kan skickas digitalt och användas lokalt. Detta är en fördel om det finns stängda gränser – eller om du får problem med tullen, säger Henning Henningsen.

Med 3d-utskrift är komponenten byggd från grunden och kan integreras med ett stort antal delar och funktioner, så det finns inget behov av underenheter eller slutmontering. Detta betyder färre steg i processen och gör att man kan undvika logistiska utmaningar med komponenter som måste skickas fram och tillbaka.

Snabb utveckling och produktion

– Konverteringstiden med additiv tillverkning är betydligt kortare. Om till exempel en 3d-skrivare som är först i ledet så spelar det ingen roll vilken digital ritning det gäller – produktionen kan starta omedelbart. Detta har vissa företag redan börjat utnyttja under denna globala pandemi, säger Henningsen.

Bland annat har flera företag börjat 3d-printa ansiktsvisir. Ett exempel är danska ExamVision som tog fram visir som kunde monteras på läkares skyddsglasögon. Hela beställningen levererades inom en vecka och totalt tog processen bakom inkluderat design, test och färdig produktion tre veckor.

Minskat lager

Tekniken minskar också behovet av lagerhållning. En annan fördel är att arbetet kan automatiseras och hanteras av en robotarm med gripklo. Detta gäller även för de monteringsverktyg och inventarier som kan behövas.

Framtid med simuleringar och virtuella fabriker

När tekniken börjar användas mer och mer börjar också synergier uppstå. Till exempel mellan additiv tillverkning och digital simulering. Med den digitala filen kan du simulera hela produktionen innan du trycker på “skriv ut”. Detta ökar sannolikheten för att den färdiga produkten kommer bli som man vill. Detta innebär också att prototyp-processen blir kompakt och mer effektiv.

– Samtidigt går det mycket snabbare att skapa en produktionsinstallation, om man kan nöja sig med att samla ett digitalt nätverk av 3d-skrivare, som inte nödvändigtvis finns på samma plats. Till exempel för utskrifter av nylon eller metall. På detta sätt blir fabriken mer virtuell och kan lokaliseras på fler marknader. Så länge 3d-skrivarna är identiska och utskriftsspecifikationerna och parametrarna först kör kan identiska resultat uppnås utan att vara beroende av den lokala operatörens kvalifikationer, avslutar Henning Henningsen.

Artikeln är skriven av Helle Friemann och översatt till svenska av Hanna Jangenfeldt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: