Nya möjligheter för cancerforskning

Erik Gateholm, vd på Cellink.

Erik Gateholm, vd på Cellink.

Cellink inleder ett nytt strategiskt samarbete med engelska Carcinotech för att utveckla nya möjligheter för cancerforskningen. 

Bioskrivartillverkaren Cellink börjar samarbeta med Carcinotech för att utveckla 3d-bioprinting inom vävnadsmodeller som ska efterlikna cancermiljön i människokroppen.

Minskade kliniska prövningar

Enligt företaget är ett stort problem i dag att läkemedel för cancer och olika behandlingsmetoder aldrig når marknaden. Högrisk-klassade kliniska prövningar med positivt resultat sjönk mellan åren 2017–2018 från 11,7 till 8 procent. Uppskattningsvis fastnar 85 procent av läkemedlen i studiefasen.

Anledningen bakom skriver Cellink är användbara forsknings- och testmodeller. Till exempel är djurmodeller inte användbara då de inte kan efterlikna det mänskliga cancersystemet. Detta vill företaget vill lösa genom det nya samarbetet med Carcinotech.

Bidrar med biobläck

Samarbetet kommer bestå av att Cellink bidrar med bland annat biobläck till Carcinotechs cancerforskning, som gör det möjligt dör mänskliga celler att växa och frodas – även om de inte är i en människokropp.

– Samarbetet kommer att bredda Cellinks segment för läkemedelsutveckling och leda till förbättrade verktyg för framtida utveckling av cancerläkemedel, säger Cellinks forskningschef Itedale Namro Redwan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.