Nya möjligheter för cancerforskning

Erik Gateholm, vd på Cellink.

Erik Gateholm, vd på Cellink.

Cellink inleder ett nytt strategiskt samarbete med engelska Carcinotech för att utveckla nya möjligheter för cancerforskningen. 

Bioskrivartillverkaren Cellink börjar samarbeta med Carcinotech för att utveckla 3d-bioprinting inom vävnadsmodeller som ska efterlikna cancermiljön i människokroppen.

Minskade kliniska prövningar

Enligt företaget är ett stort problem i dag att läkemedel för cancer och olika behandlingsmetoder aldrig når marknaden. Högrisk-klassade kliniska prövningar med positivt resultat sjönk mellan åren 2017–2018 från 11,7 till 8 procent. Uppskattningsvis fastnar 85 procent av läkemedlen i studiefasen.

Anledningen bakom skriver Cellink är användbara forsknings- och testmodeller. Till exempel är djurmodeller inte användbara då de inte kan efterlikna det mänskliga cancersystemet. Detta vill företaget vill lösa genom det nya samarbetet med Carcinotech.

Bidrar med biobläck

Samarbetet kommer bestå av att Cellink bidrar med bland annat biobläck till Carcinotechs cancerforskning, som gör det möjligt dör mänskliga celler att växa och frodas – även om de inte är i en människokropp.

– Samarbetet kommer att bredda Cellinks segment för läkemedelsutveckling och leda till förbättrade verktyg för framtida utveckling av cancerläkemedel, säger Cellinks forskningschef Itedale Namro Redwan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: