Snabbmatskedja ska 3d-printa kyckling

Är du sugen på friterad kyckling? Varför inte 3d-printade kycklingnuggets som odlats fram med hjälp av kycklingceller? Den amerikanska snabbmatskedjan KFC, som också finns i Sverige sedan 2015, har börjat undersöka möjligheterna att använda bioprinting för att producera rätterna på menyn.

Att 3d-printa mat är inget nytt och institutioner som till exempel Europeiska kommissionen har listat 3d-printad mat som något vi kommer se mer av i framtiden. Och med KFC:s senaste satsning verkar det som att framtiden är närmare än vi kanske trodde.

Finns i 145 länder

KFC, som tidigare hette Kentucky Fried Chicken, har i dag fler än 24 000 restauranger i 145 länder runtom i världen. Restaurangerna har specialiserat sig på friterad kyckling och erbjuder allt från kycklingvingar till kycklingnuggets.

Tillsammans med det ryska företaget 3D Bioprinting Solutions, som utvecklat bland annat den första ryska bioskrivaren Fabion, ska snabbmatskedjan ta fram labbproducerat kycklingkött. Hela idén kom i samband med ett projekt KFC kallar för “Restaurant of the future”.

Samma textur

Köttet i sig odlas med hjälp av mikroelement som tagits från djuret. Därefter printas materialet det för att få rätt form. Förutom att maten ska printas för att se ut som riktig kyckling ska den även smaka nästan likadant och ha en liknande textur, menar företagen. Anledningen bakom satsningen är att allt fler väljer bort kött på grund av miljömässiga faktorer.

Vill ligga i framkant

Raisa Polyakova, chef för KFC Ryssland & CIS menar att det är viktigt att vara i framkant vad gäller att introducera avancerad teknik i verksamheten:

– Tillverkade köttprodukter är nästa steg i utvecklingen av vårt Restaurant for the future-koncept. Vårt experiment med att testa 3d-bioskrivarteknik för att producera kycklingprodukter kan också hjälpa till att hantera flera globala problem. Vi är glada över att bidra till utvecklingen och arbetar för att göra det tillgängligt för tusentals människor i Ryssland, och om möjligt runt om i världen.

Tester kommer

När kommer vi då kunna testa maten? Enligt KFC ska produkten testas i Moskva i Ryssland under hösten 2020.

Källa: KFC

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: