Säkrare cykeltur med 3d-printad hjälm

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 18 augusti 2020
HEXR använder additiv tillverkning för att ta fram individanpassade cykelhjälmar. Foto: Pressbild
Via en app kan vem som helst skanna sitt huvud och beställa en individanpassad hjälm. Foto: Pressbild

Londonbaserade HEXR producerar 3d-printade cykelhjälmar som utformas efter individens huvud. Företaget, som använder EOS 3d-skrivarteknik, ska enligt HEXR:s vd Markus Glasser betyda säkrare cykelhjälmar.

Först skannas huvudet via en app i mobiltelefonen. Därefter 3d-printas en skräddarsydd hjälm med EOS 3d-skrivarteknik i ett växtbaserat polyamidmaterial från Arkema. Sedan byggs alla delar ihop – bland annat den inre strukturen, yttre skalet och hakremmen. För att individanpassa produkten ytterligare finns möjligheten att välja gravyr eller en annan färg på skalet.

Säkrare hjälmar
Delarna som byggs samman. Överst syns skalet, därefter den 3d-printade innerstrukturen och nederst hakremmen.
Delarna som byggs samman. Överst syns det yttre skalet, därefter den 3d-printade inre strukturen och nederst hakremmen. Foto: Pressbild

Enligt James Cook som är vd på HEXR möjliggör 3d-skrivartekniken stora förbättringar inom hjälmteknologin i jämförelse med traditionella hjälmar. Henry Neilson, IT-chef tillägger:

– Med den här teknologin har vi en säker och väldigt effektiv lösning som inte kräver någon förfinansiering av produkterna eller överproduktion. På så vis kan vi helt och hållet fokusera på våra nyckelkompetenser och vara trygga med att vi har en välfungerande produktionsprocess.

Företag bidrar

Arkema är företaget som bidrar med polyamid 11 som görs av förnybar ricinolja.

– Bönorna odlas på under ett år till skillnad från de miljoner år som krävs för fossila råmaterial. Att hjälpa nästa generations entreprenörer att lyfta den här tekniken genom ansvarsfullt tillverkade innovationer är kärnan i vår medutvecklingsstrategi, säger Adrien Lapeyre, marknadsansvarig för 3d-printing globalt på Arkema.

Även Siemens bidrar till EOS och HEXR med sin digitala portfölj. Genom att kombinera simuleringar, designoptimering och produktions-scenarion på ett automatiserat har Siemens kunnat förutspå och reducera kostnaden per del markant, skriver EOS i ett pressmeddelande.

”Vi ser flera liknande exempel”

– Vi är väldigt glada över att kunna stötta HEXR med vår industriella 3d-skrivarteknik som passar deras affärsmodell och produkter. Tillsammans med ett snabbväxande nätverk av partners som Siemens och Arkema möjliggör vi en digitaliserad och distribuerad tillverkningsprocess med högkvalitativa delar som kan 3d-printas var som helst, on-demand och anpassat efter våra kunders krav, säger Markus Glasser, Senior vd på EOS i Europa, Mellanöstern och Afrika och fortsätter:

HEXR är ett exempel på en mer flexibel försörjningskedja och visar produktionsteknik i action. Vi ser nu flera liknande exempel dyka upp inom andra industrier.

Individanpassad och 3d-printad, inre struktur till cykelhjälm.
Individanpassad och 3d-printad, inre struktur till cykelhjälm. Foto: Pressbild

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1