onsdag 18 maj – vecka 20
Via en app kan vem som helst skanna sitt huvud och beställa en individanpassad hjälm. Foto: Pressbild
Londonbaserade HEXR producerar 3d-printade cykelhjälmar som utformas efter individens huvud. Företaget, som använder EOS 3d-skrivarteknik, ska enligt HEXR:s vd Markus Glasser betyda säkrare cykelhjälmar.
Först skannas huvudet via en app i mobiltelefonen. Därefter 3d-printas en skräddarsydd hjälm med EOS 3d-skrivarteknik i ett växtbaserat polyamidmaterial från Arkema. Sedan byggs alla delar ihop – bland annat den inre strukturen, yttre skalet och hakremmen. För att individanpassa produkten ytterligare finns möjligheten att välja gravyr eller en annan färg på skalet.
Delarna som byggs samman. Överst syns det yttre skalet, därefter den 3d-printade inre strukturen och nederst hakremmen. Foto: Pressbild
Enligt James Cook som är vd på HEXR möjliggör 3d-skrivartekniken stora förbättringar inom hjälmteknologin i jämförelse med traditionella hjälmar. Henry Neilson, IT-chef tillägger:
– Med den här teknologin har vi en säker och väldigt effektiv lösning som inte kräver någon förfinansiering av produkterna eller överproduktion. På så vis kan vi helt och hållet fokusera på våra nyckelkompetenser och vara trygga med att vi har en välfungerande produktionsprocess.
Arkema är företaget som bidrar med polyamid 11 som görs av förnybar ricinolja.
– Bönorna odlas på under ett år till skillnad från de miljoner år som krävs för fossila råmaterial. Att hjälpa nästa generations entreprenörer att lyfta den här tekniken genom ansvarsfullt tillverkade innovationer är kärnan i vår medutvecklingsstrategi, säger Adrien Lapeyre, marknadsansvarig för 3d-printing globalt på Arkema.
Även Siemens bidrar till EOS och HEXR med sin digitala portfölj. Genom att kombinera simuleringar, designoptimering och produktions-scenarion på ett automatiserat har Siemens kunnat förutspå och reducera kostnaden per del markant, skriver EOS i ett pressmeddelande.
– Vi är väldigt glada över att kunna stötta HEXR med vår industriella 3d-skrivarteknik som passar deras affärsmodell och produkter. Tillsammans med ett snabbväxande nätverk av partners som Siemens och Arkema möjliggör vi en digitaliserad och distribuerad tillverkningsprocess med högkvalitativa delar som kan 3d-printas var som helst, on-demand och anpassat efter våra kunders krav, säger Markus Glasser, Senior vd på EOS i Europa, Mellanöstern och Afrika och fortsätter:
HEXR är ett exempel på en mer flexibel försörjningskedja och visar produktionsteknik i action. Vi ser nu flera liknande exempel dyka upp inom andra industrier.
Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. maj, 2022
Massivit 3D satsar mot den nordiska marknaden. Sedan snart ett år tillbaka är Björn Björnström företagets representant i Norden, och under Elmia 3D den 10-13 maj är han på plats för att visa möjligheterna med den patenterade GDP-teknologin för storskaliga utskrifter.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 12. maj, 2022
En “silent auction” kommer att äga rum nästa vecka i syfte att ge direkt stöd till Ukraina. Auktionen är ett initiativ från flera aktörer inom 3D-printing-branschen och går under namnet “Togheter we are strong”.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 12. maj, 2022
I 3DVerkstans monter under Elmia 3D gästar Spectram Technology, som visar upp sin robotintegration för metallutskrifter, och Markforged som tagit med en “field edition” av sin 3D-skrivare X7.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 11. maj, 2022
EOS grundade 2016 konsultenheten Additive Minds. När EOS ställer ut under Elmia 3D har de bjudit in en konsult från Additive Minds för att visa hur man kan hjälpa företag att utnyttja potentialen med industriell 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 11. maj, 2022
Metallforskningsinstitutet Swerim och Sandvik-ägda Kanthal har investerat i en gemensam atomiseringsenhet för tillverkning och utveckling av metallpulver. En satsning som ska bidra till att Sverige behåller sin världsledande position inom metallpulver.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. maj, 2022
Svenska 3D-skrivartillverkaren Freemelt har på kort tid tecknat avtal med två amerikanska återförsäljare. Detta ska accelerera försäljningen av forskningssystemet Freemelt ONE och har redan genererat en affär.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 6. maj, 2022
Den 12 maj bjuder 3D-skrivartillverkaren Stratasys in till ett virtuellt event och bjuder på ett gäng nyheter. Det handlar om två 3D-skrivare, mer än 20 material, mjukvara och exempel på applikationer.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. maj, 2022
Nyligen invigde GE Renewable Energy sin nya toppmoderna anläggning för tillverkning av vindkraftstorn. Tillverkningen ska ske med ett automatiserat 3D-printingsystem som gör armerade betongkonstruktioner, levererad av danska Cobod.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. maj, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige