[metaslider id=”25077″]
Renishaw startar ett nytt projekt med Additive Automations för att automatisera efterbehandling av 3d-printade delar. Målet är att stödstrukturer ska kunna upptäckas och avlägsnas med kollaborativa robotar.
Det nya partnerskapet mellan ingenjörsfirman Renishaw och Additive Automations som producerar robotsystem för additiva produktionsprocesser, ska involvera användning av kollaborativa robotar och djupa inlärningsalgoritmer för att kunna upptäcka och ta bort stödstrukturer från 3d-printade objekt.
Kan minska kostnader med 25 procent
Enligt företagen ska användningen av cobotar, eller kollaborativa robotar som det också kallas, kunna minska delkostnader med upp till 25 procent. Detta gör i sin tur den additiva tekniken till en mer användbar och kostnadseffektiv produktionsmetod för större volymer.
– Med tanke på att i genomsnitt nästan två tredjedelar av kostnaderna efter produktion kommer från efterbehandling och borttagning av stödstrukturer, tror vi att automatisering kan minska kostnaderna med i genomsnitt 25 procent per del, säger Robert Bush, vd på Additive Automations.
SALSA-projektet
Det nya projektet kallas för SALSA, som står för Separation of Additive-Layer Supports by Automation. Målet är att använda kollaborativa robotar med djupa inlärningsalgoritmer för att digitalisera de manuella processerna som i dag krävs för borttagning av stödstrukturer runt 3d-printade komponenter. Vanligtvis sker detta arbete för hand, vilket drar ner effektiviteten när det kommer till produktioner med många delar.
För att lyckas med detta har Additive Automations studerat Renishaws teknik för att ta bort stödstrukturer i dag. Därefter har kollaborativa robotar använts för att utveckla tekniken vidare. Denna metod valdes för robotarnas höga nyttolast-till-storleks-förhållande och sina kraftsensorer, som gör det möjligt för robotarna att samla in geometridata i realtid om 3d-printade delar.
Matar data som styr robotarm
Planen är att företagen ska kunna mata delningsdata till ett specialbyggt program för att generera en digital tvilling. Baserat på beräkningar på den digitala tvillingen kan roboten sedan bestämma exakt var stöden är, så att de kan tas bort med hjälp av ett fästbart verktyg.
– Förbättringar i efterbehandlingen kan leda till att additiv tillverkning kan användas för nya applikationer inom medicin- och flygindustri, säger Bryan Austin, chef för AM Sales på Renishaw och fortsätter:
– En automatiserad produktionsprocess kan göra övergången till additiv produktion mer attraktiv för företag som driver produktionslinjer i stor volym.