3D Center lanserar nytt varumärke

AM Efficiency är 3D Centers nya varumärke som ska leverera maskiner för efterbearbetning av 3d-printade delar. Foto via 3D Center

AM Efficiency är 3D Centers nya varumärke som ska leverera maskiner för efterbearbetning av 3d-printade delar. Foto via 3D Center

Den svenska 3d-skrivarleverantören 3D Center lanserar AM Efficiency. Det nya varumärket ska tillverka efterbearbetningsutrustning för den additiva tillverkningsindustrin. Redan nu finns två produkter klara för marknaden. 

3D Center i Västervik lanserar AM Efficiency. Det blir en ny gren inom företaget som ska tillverka maskiner för efterbearbetning av delar producerade med HP Multi Jet Fusion och SLS, Selektiv laser sintring.

Ulf Qviberg, vd 3D Center.

Ulf Qviberg, vd 3D Center.

– En stor flaskhals i dag vid produktion med additiv tillverkning är efterbearbetningsprocessen. Samtliga bitar ska rengöras från pulver och genomgå en eller flera efterbehandlingar. Denna process vill AM Efficiency effektivisera och automatisera. De produkter som finns på marknaden i dag är för oeffektiva och dyra, skriver 3D Center i ett pressutskick.

Tid för utveckling 

De nya maskinerna har varit under utveckling i tre till fyra år, och till en början utifrån ett eget identifierat behov. Men när coronapandemin slog till valde 3D Center att verkligen satsa för att ta sina maskinplaner ett steg längre.

I dag har de fyra prototyper klara, varav två är redo för marknaden. Först ut är maskiner för automatblästring, men på sikt kommer även maskiner för infärgning.

3d-printade maskindelar 

Det som gör AM Efficiencys maskiner så effektiva är att delarna snabbt kan flyttas via en portabel trumma från en maskin till en annan, menar företagets vd Ulf Qviberg. Det är denna effektivitet som också speglas i valet av namn – AM Efficiency.

Flera maskindelar är också tillverkade i företagets 3d-skrivare i Västervik.

–  Många delar är byggda i en HP Multi Jet Fusion. Delar som är additivt tillverkade är bland annat blästermunstycken, armar och infästningar.

 

 

Visas för första gången

Företaget kommer till en början satsa på att sälja i Europa.

– Vi har ju ett väl fungerade kontaktnät så det känns som ett enkelt och naturligt första steg, berättar Ulf Qviberg.

Under Formnext-mässan i Frankfurt, den 10–13 november 2020, kommer 3D Center finnas på plats för att visa upp två av maskinerna för första gången, samt andra produkter.

– Det ska blir fantastiskt spännande, avslutar Ulf Qviberg.

 

Mer information om AM Efficiency hittar du här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: