Cellink köper upp Scienion

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 27 augusti 2020
Erik Gatenholm vd på Cellink och Doktor Holger Eickhoff, vd för Scienion skakar hand på det nya avtalet. Foto via Cellink 

Den svenska materialutvecklaren och tillverkaren av 3d-bioskrivare, Cellink, köper 3d-skrivarföretaget Scienion i ett avtal om 80 miljoner euro.

Den svenska materialutvecklaren och tillverkaren av 3d-bioskrivare, Cellink köper 3d-skrivarföretaget Scienion i ett avtal om 80 miljoner euro. Cellink har sin huvudsakliga verksamhet inom medicin och medicinsk forskning.

Ska betala för full kontroll

Förvärvet förväntas ske i slutet av augusti 2020 och innebär att Cellink kommer att betala 40 miljoner euro i nyemitterade aktier, plus 40 miljoner euro kontant för att få full kontroll över Scienion. Genom förvärvet syftar Cellink till att skala sin verksamhet för att öka marknadsandelar inom läkemedelsområdet och växa inom diagnosbranschen.

Vi är glada över att välkomna Scienion till Cellink life of life-företag med detta strategiska och synergistiska förvärv, säger Erik Gatenholm, vd för Cellink. 

Genom att integrera Scienions pico- och nanolitercellutdelningsförmåga i sitt produktsortiment syftar Cellink att nå nya marknader inom den kliniska terapeutiska industrin. 

– Vi är glada över de unika möjligheterna som denna kombination skapar för våra kunder runt om i världen, såväl som för våra anställda och affärspartners, säger Doktor Holger Eickhoff, vd för Scienion.

Förblir under samma ledning

Scienion förblir samma legala enhet och under samma ledning. Deras affärsmodell liknar Cellinks och produkterna marknadsförs till företag på Cellinks målmarknader inom diagnostik- och läkemedelssektorn. Inkorporering av Scienions produktsortiment och FoU-avdelning gör det möjligt för Cellink att styra produktionsarbetsflödet från början till slut. Dessutom har företagen en liknande kundbas, så att eventuella framtida produktreleaser lätt kan marknadsföras tillsammans.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3