Ett forskarteam från University of West of Englands Centre for Fine Print Research (CFPR) använder 3d-print för att tillverka realistiska organ för kirurgisk utbildning.
Enligt forskargruppen är målet för projektet att skapa modellorgan som efterliknar mänsklig vävnads utseende, elasticitet och konsistens. Genom att skapa organsimulatorer kan träningen göras mer representativ för det verkliga livet och kan minska patientrisker.
Verklig och realistisk känsla
Doktor James Clark, generalkirurg vid Royal Cornwall Hospital och medhandledare för projektet, förklarar hur kirurgiska simulatorer har blivit en viktig del av utbildningen i modern tid. Han påpekar att komplexa kirurgiska operationer ofta kräver ”reproducerbara modeller av god kvalitet som gör det möjligt för läraren att få en verkligt realistisk känsla för operationen”.
Det treåriga projektet finansieras av Appearance Printing European Advanced Research School (ApPEARS) vid Norska universitetet för vetenskap och teknik (NTNU). Marine Shao, forskare vid UWE Bristol och involverad i projektet, påpekar att detta projekt kommer att skilja sig från de redan existerande kommersiella organsimulatorerna, som ”tenderar att reproducera endast de vanligaste procedurerna och inte korrekt återskapa egenskaper och känsla hos mänsklig vävnad”.
”Djur och lik svåra att komma åt”
Arbetet, som letts av David Huson, Senior Research Fellow vid CFPR, är en förlängning av tidigare pilotstudier och bygger på hur 3d-printing kan utveckla medicinska produkter till låg kostnad och en hög miljövänlighet. Huson beskriver det som ”ett tvärvetenskapligt projekt” eftersom det kombinerar forskare, konstnärer och kirurger för att utveckla och testa en fungerande prototyp. En fördel med att använda organsimulatorer, förklarar han, är att de erbjuder ett mer etiskt alternativ till döda människor eller djur ”som ofta är dyra att få och svåra att komma åt”.
På grund av sin relativa kostnadseffektivitet kan UWE-simulatorn produceras var som helst och är mycket mer tillgänglig. Shao förklarar att ett av huvudmålen är att ta itu med de begränsningar som finns i nuvarande organsimulatorer. Genom att göra det kan en billigare och mer realistisk produkt utvecklas.
Effektiv träning
Det har bevisats att träning med organsimulatorer på utbildningsnivå är effektiv. I en färsk litteraturöversikt om 3d-utskrift i urologi ombads läkare att lokalisera tumörer exakt, först uteslutande med MRT och sedan använda 3d-printade prostatamodeller. Med MR var det 47 procents skillnad mellan studenter och experters framgång, medan det med 3d-printade modeller föll till 17 procent.