3d-printad vävnad ger realistisk känsla

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 31 augusti 2020
Livsliknande fysisk modell för simulerad medicinsk träning. Foto: CFPR
Livsliknande fysisk modell för simulerad medicinsk träning. Foto: CFPR

Ett forskarteam från University of West of Englands Centre for Fine Print Research (CFPR) använder 3d-print för att tillverka realistiska organ för kirurgisk utbildning.

Enligt forskargruppen är målet för projektet att skapa modellorgan som efterliknar mänsklig vävnads utseende, elasticitet och konsistens. Genom att skapa organsimulatorer kan träningen göras mer representativ för det verkliga livet och kan minska patientrisker.

Verklig och realistisk känsla

Doktor James Clark, generalkirurg vid Royal Cornwall Hospital och medhandledare för projektet, förklarar hur kirurgiska simulatorer har blivit en viktig del av utbildningen i modern tid. Han påpekar att komplexa kirurgiska operationer ofta kräver ”reproducerbara modeller av god kvalitet som gör det möjligt för läraren att få en verkligt realistisk känsla för operationen”.

Det treåriga projektet finansieras av Appearance Printing European Advanced Research School (ApPEARS) vid Norska universitetet för vetenskap och teknik (NTNU). Marine Shao, forskare vid UWE Bristol och involverad i projektet, påpekar att detta projekt kommer att skilja sig från de redan existerande kommersiella organsimulatorerna, som ”tenderar att reproducera endast de vanligaste procedurerna och inte korrekt återskapa egenskaper och känsla hos mänsklig vävnad”.

”Djur och lik svåra att komma åt”

Arbetet, som letts av David Huson, Senior Research Fellow vid CFPR, är en förlängning av tidigare pilotstudier och bygger på hur 3d-printing kan utveckla medicinska produkter till låg kostnad och en hög miljövänlighet. Huson beskriver det som ”ett tvärvetenskapligt projekt” eftersom det kombinerar forskare, konstnärer och kirurger för att utveckla och testa en fungerande prototyp. En fördel med att använda organsimulatorer, förklarar han, är att de erbjuder ett mer etiskt alternativ till döda människor eller djur ”som ofta är dyra att få och svåra att komma åt”.

På grund av sin relativa kostnadseffektivitet kan UWE-simulatorn produceras var som helst och är mycket mer tillgänglig. Shao förklarar att ett av huvudmålen är att ta itu med de begränsningar som finns i nuvarande organsimulatorer. Genom att göra det kan en billigare och mer realistisk produkt utvecklas.

Effektiv träning

Det har bevisats att träning med organsimulatorer på utbildningsnivå är effektiv. I en färsk litteraturöversikt om 3d-utskrift i urologi ombads läkare att lokalisera tumörer exakt, först uteslutande med MRT och sedan använda 3d-printade prostatamodeller. Med MR var det 47 procents skillnad mellan studenter och experters framgång, medan det med 3d-printade modeller föll till 17 procent.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF