Maskinparken växer hos Addema

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema investerar i en EOS P 770. – Nu kan vi erbjuda högre kapacitet och större detaljer, berättar Claes Sjödahl och Samuel Löfstrand på Addema.

Vi kommer att investera i maskin för plastpulver för att öka kapaciteten inom serieproduktion. Så lät det i februari när 3dp talade med Claes Sjödahl och Samuel Löfstrand på Addema. Nu har valet tagits och landat på en EOS P 770. Efter sommaren installerades maskinen hos företaget i Jönköping och nu kör den för fullt.

Victor Sollenby, maskinoperatör på Addema, bredvid den nya EOS P 770.

– Vi har investerat i och installerat en stor SLS 3d-skrivare, EOS P 770. Nu kan vi printa stora detaljer och vi ökar vår kapaciteten mycket, berättar Claes Sjödahl.

Större detaljer

Anledningen till investeringen beror bland annat på att många kunder vill ha delar byggda i ett enda stycke. Detta har i sin tur lett till att företaget fått tacka nej till jobb, då de enbart kunnat erbjuda mindre delar som limmats ihop. Men nu är den tiden förbi.

– Det är en kombinationen av storlek, kapacitet, leverans och precision som var avgörande i valet av 3d-skrivare. Vi ville ha en bra maskin helt enkelt och sammantaget så föll det på denna, tillägger Samuel Löfstrand.

– En annan fördel är att vi kan printa i fler material, bland annat PA 2200 som är mycket populärt, säger Claes Sjödahl.

Breddar ytterligare

Företaget har också investerat i en DLP-maskin som står för Digital Light Processing. Det är en additiv framställningsmetod som påminner om stereolitografi, SLA. Enligt Addema är en av fördelarna med denna att man kan printa i ett 20-tal olika material, allt från gummi till högtempererat.

Växt med 30 procent om året

Sedan företaget startade för sex år sedan har de växt med 30 procent om året. Planen framåt är att fortsätta på samma spår. Om expansionen fortsätter så kan det med tiden även finnas behov av att utöka personalstyrkan.

– Vi ser positivt på hösten och vi ökar hela tiden och får nya kunder så det är jättekul, avslutar Claes Sjödahl och Samuel Löfstrand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.