Sculptur: “Visionen är att
bygga hubbar över hela världen”

Sculpturs första möbel – stolen Reform. Foto: Pressbild

Sculpturs första möbel, stolen Reform, som finns att få i antingen ABS eller träkomposit . Foto: Pressbild

Böljande former och ett unikt uttryck. Det är det som synts utåt för möbeltillverkaren Sculptur de senaste åren. Men bakom kulisserna pågår flera spännande forskningsprojekt som ska ta både miljö och möbeltillverkning till nästa nivå.

Storskalig produktion av designmöbler i återvunna material. Sculptur i Karlshamn har inte bara gjort avtryck i möbelbranschen och synts på bland annat mässorna Stockholm Furniture Fair och Formex – utan också i naturen.

En cirkel av liv

De samlar in trasiga fiskenät, maler ner dem i en kvarn till pellets, matar in materialet i en 3d-skrivare som består av en robotarm med en extruder, och printar en möbel. När möbeln ska slängas kan Sculptur ta tillbaka den, mala ner den och starta hela processen på nytt.

– Det är en viktig byggsten att arbeta med återvunna material och våra möbler har i dag en hundraprocentig återvinningsgrad. Däremot finns inte infrastrukturen än och folk är inte vana vid att lämna in möbler till tillverkaren igen, berättar Glenn Mattsing, vd på Sculptur.

På baksidan av varje möbel har de därför strategiskt placerat en QR-kod som berättar mer om var materialet kommer ifrån, hur möbeln har tillverkats och hur den återvinns.

 

Glenn Mattsing, vd för Sculptur i Karlshamn. Foto: Pressbild 

Glenn Mattsing, vd för Sculptur i Karlshamn. Foto: Pressbild

Flera affärsområden

Sculptur växte fram ur ett forskningsprojekt där både forskningsinstitutet RISE i Mölndal och ABB var inblandade. Ambitionen blev att bygga en robot så pass stor att de skulle kunna skapa allt de såg var möjligt med den additiva tekniken.

– Därför har vi nu ett jättebord och en printhöjd på tre meter, vilket innebär att vi kan testa alla de idéer som vi såg när vi följde utvecklingen, för att se vad tekniken duger till och vilka branscher vi kan gå in i.

Reform är namnet på stolen som var startskottet för möbeltillverkningen. I dag är det flera möbler som syns utåt, men bakom kulisserna har teamet på i dag sex personer fortsatt att arbeta med olika forskningsprojekt.

– Nu har vi flera affärsområden, bland annat mot industrin där vi tittar på gjutformar, om man kan ta bort mellanstegen och printa direkt. Vi har också en del projekt med RISE just nu som handlar om mjukvaruutveckling. Snart kommer det en uppdatering som kommer förändra vårt företag och det vi kan skapa.

 

 Möblerna tillhör premiumsegmentet och säljs för runt 20 000 kronor. De flesta hamnar utomlands, främst i Dubai, Storbritannien, Norge och Danmark. Foto: Pressbild

Möblerna tillhör premiumsegmentet och säljs för runt 20 000 kronor. De flesta hamnar utomlands, främst i Dubai, Storbritannien, Norge och Danmark. Foto: Pressbild

Fildelning och lokal tillverkning

Visionen för framtiden är att bygga hubbar över hela världen som har både en 3d-skrivare och en kvarn på plats.

– Vi vill se en framtid där man inte skickar material med båt och lastbil över hela världen. Istället skickar vi filer och sen tas materialet lokalt. Vi jobbar mycket med materialutveckling också, så har vi en hubb i Indien så kan vi jobba med plast därifrån.

– Design är ett annat område. Vi börjar prata med arkitekter nu som tycker det är väldigt intressant att arbeta med mjuka former i den här storleken. Och det är storleken som är vår grej när man talar om additiv tillverkning, säger Glenn Mattsing.

Nyligen fick företaget också en ny delägare, Spectrum Technology i Karlshamn, som bygger robotsystem. Här har det även öppnats upp ytterligare en dörr – att tillsammans utveckla robotsystem för additiv tillverkning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: