3d-printat mönster klär klänningen

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 15 september 2020

 

[metaslider id=”25364″]

 

Stratasys inleder nya samarbeten med designer för att visa möjligheterna inom mode med deras PolyJet-teknik. Enligt företaget finns det ett stort kommersiellt intresse för tekniken. 

Topp från Julia Koerners kollektion ARID. Foto: Pressbild
Topp från Julia Koerners kollektion ARID. Foto: Pressbild

De senaste åren har 3d-printing växt bland modeskaparna och blivit alltmer synligt på röda mattan. Stor uppståndelse fick bland annat GE Additive och Protolabs vars samarbeten med designers tog plats på Met Gala 2019, som 3dp skrivit om tidigare.

Ingår i EU-satsning

Nu har Stratasys inlett två nya samarbeten med designer Ganit Goldstein och Julia Koerner för att visa vad som är möjligt med deras PolyJet-teknik. Projektet har växt fram ur forskningsprojektet Re-FREAM som är finansierat av EU och syftar till att föra samman forskare, ingenjörer och designer.

Tillsammans ska de utforska möjligheterna att 3d-printa direkt på tyg. Nyligen släppte Julia Koerner en ny kollektion, med namnet ARID, med flera plagg som 3d-printats med PolyJet-tekniken. Enligt Stratasys är det första gången som alla sömmar sammankopplade genom 3d-print.

Mixar textil och 3d-printing

Ganit Goldstein har i samarbetet tagit fram en japansk klänning med 3d-printat mönster. I denna har 3d-printing mixats med textil.

Enligt Stratasys finns det ett kommersiellt intresse för tekniken och just nu pågår pilottester. Fler kreativa projekt går att spana in på Stratasys hemsida för olika kreativa projekt.

Källa: 3dprintingindustry.com

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3