Studerar olika metoder för tandimplantat

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 15 september 2020
Björn Gjelvold. Foto: Pressbild
Björn Gjelvold. Foto: Pressbild

Björn Gjelvold, specialist i oral protetik vid Folktandvården Skåne, har jämfört olika behandlingar som kan användas för att ersätta en tand med ett inopererat implantat. Bland annat med 3d-printade borrguider. 

Studien har gjorts i fyra delar. Den första studerade 85 unga patienter som alla fått en konventionell behandling. Resultatet visade att 98 procent av implantaten klarat sig efter fem år.

Den andra omfattade 25 personer, där Gjelvold jämförde en långsammare konventionell metod med en där tanden sätts på samma dag som implantatet installerats.

De två sista delstudierna handlade om 3d-printing av operationsguider. Baserat på röntgenbilder av patientens käke gör man få en guide i datorn över var implantatet ska sitta. Denna används sedan av tandläkaren under själva installationen av implantatet.

Billig eller dyr 3d-skrivare

Borrguiderna kan numera 3d-printas istället för att beställas från en fabrik. I studien har Gjelvold jämfört guider som tagits fram med en 3d-skrivare som kostar cirka 40 000 och med en som kostar cirka 300 000.

– Det visade sig att den billiga var ungefär lika bra som den dyra. De 3d-skrivare som finns tillgängliga för tandvården i dag är överlag tillräckligt bra och noggranna för tillverkning av till exempel operationsguider. Att kunna göra det själv gör det väsentligt enklare för tandläkaren, men man får inte glömma att uppfylla de lager och regler som finns för denna typ av tillverkning innan man köper en egen 3d-skrivare, säger Björn Gjelvold.

I studien har även en ettårsuppföljning gjorts av 21 behandlingar där tandersättning satts på direkt efter operation. Detta visade på något mer förlust av implantatet än brukligt efter ett år.

Metodik inte avgörande

Men sammanfattningsvis visar studien att metodiken inte alltid är avgörande för implantatets hållbarhet.

– Det kan finnas små fördelar med vissa av de testade behandlingarna i ett tidigt stadium, men de försvinner med tiden. Vi får inte glömma att där finns många flera metoder och tekniker som påverkar behandlingsutfallet, men jag hoppas att de resultat vi har fått kan bidra till att förbättra den vård som vi erbjuder våra patienter.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1