Studerar olika metoder för tandimplantat

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 15 september 2020
Björn Gjelvold. Foto: Pressbild
Björn Gjelvold. Foto: Pressbild

Björn Gjelvold, specialist i oral protetik vid Folktandvården Skåne, har jämfört olika behandlingar som kan användas för att ersätta en tand med ett inopererat implantat. Bland annat med 3d-printade borrguider. 

Studien har gjorts i fyra delar. Den första studerade 85 unga patienter som alla fått en konventionell behandling. Resultatet visade att 98 procent av implantaten klarat sig efter fem år.

Den andra omfattade 25 personer, där Gjelvold jämförde en långsammare konventionell metod med en där tanden sätts på samma dag som implantatet installerats.

De två sista delstudierna handlade om 3d-printing av operationsguider. Baserat på röntgenbilder av patientens käke gör man få en guide i datorn över var implantatet ska sitta. Denna används sedan av tandläkaren under själva installationen av implantatet.

Billig eller dyr 3d-skrivare

Borrguiderna kan numera 3d-printas istället för att beställas från en fabrik. I studien har Gjelvold jämfört guider som tagits fram med en 3d-skrivare som kostar cirka 40 000 och med en som kostar cirka 300 000.

– Det visade sig att den billiga var ungefär lika bra som den dyra. De 3d-skrivare som finns tillgängliga för tandvården i dag är överlag tillräckligt bra och noggranna för tillverkning av till exempel operationsguider. Att kunna göra det själv gör det väsentligt enklare för tandläkaren, men man får inte glömma att uppfylla de lager och regler som finns för denna typ av tillverkning innan man köper en egen 3d-skrivare, säger Björn Gjelvold.

I studien har även en ettårsuppföljning gjorts av 21 behandlingar där tandersättning satts på direkt efter operation. Detta visade på något mer förlust av implantatet än brukligt efter ett år.

Metodik inte avgörande

Men sammanfattningsvis visar studien att metodiken inte alltid är avgörande för implantatets hållbarhet.

– Det kan finnas små fördelar med vissa av de testade behandlingarna i ett tidigt stadium, men de försvinner med tiden. Vi får inte glömma att där finns många flera metoder och tekniker som påverkar behandlingsutfallet, men jag hoppas att de resultat vi har fått kan bidra till att förbättra den vård som vi erbjuder våra patienter.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype