Studerar olika metoder för tandimplantat

Björn Gjelvold. Foto: Pressbild

Björn Gjelvold. Foto: Pressbild

Björn Gjelvold, specialist i oral protetik vid Folktandvården Skåne, har jämfört olika behandlingar som kan användas för att ersätta en tand med ett inopererat implantat. Bland annat med 3d-printade borrguider. 

Studien har gjorts i fyra delar. Den första studerade 85 unga patienter som alla fått en konventionell behandling. Resultatet visade att 98 procent av implantaten klarat sig efter fem år.

Den andra omfattade 25 personer, där Gjelvold jämförde en långsammare konventionell metod med en där tanden sätts på samma dag som implantatet installerats.

De två sista delstudierna handlade om 3d-printing av operationsguider. Baserat på röntgenbilder av patientens käke gör man få en guide i datorn över var implantatet ska sitta. Denna används sedan av tandläkaren under själva installationen av implantatet.

Billig eller dyr 3d-skrivare

Borrguiderna kan numera 3d-printas istället för att beställas från en fabrik. I studien har Gjelvold jämfört guider som tagits fram med en 3d-skrivare som kostar cirka 40 000 och med en som kostar cirka 300 000.

– Det visade sig att den billiga var ungefär lika bra som den dyra. De 3d-skrivare som finns tillgängliga för tandvården i dag är överlag tillräckligt bra och noggranna för tillverkning av till exempel operationsguider. Att kunna göra det själv gör det väsentligt enklare för tandläkaren, men man får inte glömma att uppfylla de lager och regler som finns för denna typ av tillverkning innan man köper en egen 3d-skrivare, säger Björn Gjelvold.

I studien har även en ettårsuppföljning gjorts av 21 behandlingar där tandersättning satts på direkt efter operation. Detta visade på något mer förlust av implantatet än brukligt efter ett år.

Metodik inte avgörande

Men sammanfattningsvis visar studien att metodiken inte alltid är avgörande för implantatets hållbarhet.

– Det kan finnas små fördelar med vissa av de testade behandlingarna i ett tidigt stadium, men de försvinner med tiden. Vi får inte glömma att där finns många flera metoder och tekniker som påverkar behandlingsutfallet, men jag hoppas att de resultat vi har fått kan bidra till att förbättra den vård som vi erbjuder våra patienter.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printing till kaffet

Replique och Miele har inlett ett samarbete om att producera 3d-printade tillbehör. Repliques 3d-utskriftsplattform har integrerats i Mieles webbutik, vilket möjliggör till exempel produktion i så lite som ett exemplar, och snabb och kostnadseffektiv tillgång till marknaden.

Publicerat av: