Formlabs breddar i skrivarportföljen

Formlabs form 3BL. Foto: Pressbild

Formlabs släpper en ny medicinsk 3d-skrivare i storformat. 3BL ska enligt tillverkarens nordiska distributör 3DVerkstan, förenkla produktionen för läkemedelsföretag, sjukhus och tandvård.

Förra året lanserade Formlabs 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. Nu kommer även en biokompatibel version, Form 3BL.

– Förra årets stora nyhet Form 3L från Formlabs har nu börjat levereras över hela världen med fantastiskt resultat och nu när produktionen satt igång på riktigt presenteras även en biokompatibel version, skriver 3DVerkstan som är Formlabs nordiska distributör på sin hemsida.

Ska förenkla produktionen

Form 3BL är en medicinsk 3d-skrivare som enligt 3DVerkstan ska förenkla produktionen för läkemedelsföretag, sjukhus och tandvård. Enligt Formlabs kan man bland annat printa anatomiska modeller i mänsklig skala och kirurgiska guider.

Byggvolymen sträcker sig till 33,5 × 20 × 30 centimeter och enligt tillverkaren kan man printa cirka 48 modeller under en dag. Tekniken som används är SLA, stereolitografi. 3d-skrivaren kan förbeställas hos 3DVerkstan och är planerad att börja levereras 2021. Snart kommer det dock gå att spana in Form 3L i företagets showroom i Stockholm.

Nytt inom efterbearbetning

Formlabs släpper också nyheten om två nya enheter för efterbearbetning – Wash L och Cure L. Dessa kommer börja levereras 2021.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: