Kluster ska 3d-printa hus i Norge

Illustration: LINK arkitektur/ Axion

Illustration: LINK arkitektur/ Axion

Klustret Construction City, Sintef och Obos ska bygga Norges första 3d-printade byggnad, skriver Teknisk Ukeblad. Förarbetet är redan igång och startskottet för bygget kommer gå nästa år.

Företagsklustret Construction City ska omvandla en av Oslos stadsdelar Ulven, som i dag huvudsakligen består av slitna industribyggnader, till en ny kunskapspark med över 5 000 arbetsplatser.

5 000 arbetsplatser

Målet är att på 80 000 kvadratmeter husa 5 000 människor från år 2021–2024. Det som gör bygget så unikt är att det ska byggas med additiv tillverkning. Det gäller en hel byggnad och inte bara delar av den.

Benedicte Økland som är chef för klustret säger att hon kommer att följa byggprocessen noga samt att klustret kommer använda byggprocessen för att kunna testa nya lösningar. Hon säger också att det inte kommer att bli en traditionell kontorsbyggnad.

“Unik möjlighet”

– Vi har en unik möjlighet här på Ulven och vi vill betona flexibla lösningar anpassade till framtida arbetsmetoder. Vi arbetar också med att få in element som gör att byggnaden inte är tom och död när arbetsdagen är över, säger Økland.

Du kan läsa mer om bygget här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.