Verktyg ska räkna på risken

Etteplans nya AMOTool har varit under utveckling i tre år. Foto via Etteplan

Etteplans nya AMOTool har varit under utveckling i tre år. Foto via Etteplan

Det svenska ingenjörsföretaget Etteplan släpper ett nytt verktyg för att kalkylera produktionskostnader för additiv tillverkning. AMOTool, som verktyget heter, ska hjälpa företag att öka sin konkurrenskraft på produkter.

En svårighet i dag för att få företag att förstå möjligheterna med additiv tillverkning är svårigheten att på förhand räkna ut kostnader och ekonomiska föredelar, skriver Etteplan i ett pressutskick. Därför har företaget nu tagit fram ett nytt räkneverktyg, eller en kalkylator, som ska göra det enklare för företag att implementera additiv tillverkning.

Etteplans egna algoritm

AMOTool bygger på en algoritm som Etteplans avdelning för additiv tillverkning och optimering använt sig av i flera år, skriver företaget. Nu har de dock gjort en användarvänlig version som ska kunna användas på en bredare front.

Till skillnad från befintliga verktyg på marknaden så finns det inga IPR-risker med att använda AMOTool. Verktyget fungerar med en webbläsare, men kräver inte att 3d-modellen laddas upp till molnet. Detta är en viktig funktion, eftersom företag inte vill ladda upp sin IPR-skyddade information till en extern parts moln, menar Etteplan.

Så påverkar designen kostnaden

Förutom att verktyget kan ge en kostnadsberäkning visar det också hur en designändring av en del kan påverka komponentens kostnadseffektivitet. Det talar också om ifall en del är olämplig att tillverkas med additiv tillverkning.

Du kan läsa mer om AMOTool på Etteplans hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.