Verktyg ska räkna på risken

Etteplans nya AMOTool har varit under utveckling i tre år. Foto via Etteplan

Etteplans nya AMOTool har varit under utveckling i tre år. Foto via Etteplan

Det svenska ingenjörsföretaget Etteplan släpper ett nytt verktyg för att kalkylera produktionskostnader för additiv tillverkning. AMOTool, som verktyget heter, ska hjälpa företag att öka sin konkurrenskraft på produkter.

En svårighet i dag för att få företag att förstå möjligheterna med additiv tillverkning är svårigheten att på förhand räkna ut kostnader och ekonomiska föredelar, skriver Etteplan i ett pressutskick. Därför har företaget nu tagit fram ett nytt räkneverktyg, eller en kalkylator, som ska göra det enklare för företag att implementera additiv tillverkning.

Etteplans egna algoritm

AMOTool bygger på en algoritm som Etteplans avdelning för additiv tillverkning och optimering använt sig av i flera år, skriver företaget. Nu har de dock gjort en användarvänlig version som ska kunna användas på en bredare front.

Till skillnad från befintliga verktyg på marknaden så finns det inga IPR-risker med att använda AMOTool. Verktyget fungerar med en webbläsare, men kräver inte att 3d-modellen laddas upp till molnet. Detta är en viktig funktion, eftersom företag inte vill ladda upp sin IPR-skyddade information till en extern parts moln, menar Etteplan.

Så påverkar designen kostnaden

Förutom att verktyget kan ge en kostnadsberäkning visar det också hur en designändring av en del kan påverka komponentens kostnadseffektivitet. Det talar också om ifall en del är olämplig att tillverkas med additiv tillverkning.

Du kan läsa mer om AMOTool på Etteplans hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: