Sjukhus 3d-printar inför implantat

 

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. 

Med en 3d-skrivare är nu förhoppningen bland neurokirurgerna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset att själva kunna printa mallar för att göra skallbensimplantat. I dag när en patient har förlorat en del av skallbenet görs mindre implantat av akrylat för hand direkt under operationen.

3d-skrivare från Ultimaker som står på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Pressbild

3d-skrivare från Ultimaker som står på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Pressbild

Mycket snabbare process

Är det däremot större delar måste sjukvården beställa specialgjorda lösningar som kostar mellan 50 000–100 000 kronor. Istället testar de nu att göra detta med en 3d-mall för att sedan gjuta egna implantat av billigt bencement.

– Vid komplexa fall skickar vi vanligtvis bilder från röntgenundersökningar och beställer specialgjorda implantat från tillverkare. Men med denna metod går det mycket snabbare och vi kan själva bestämma över processen, säger Paula Klurfan, neurokirurg.

Fästs i befintligt skallben

Det konstgjorda skallbenet monteras med patientens befintliga skallben och är en blandning av bencement och antibiotika. Hittills har en patient fått ett implantat inopererat vilket var lyckat enligt sjukhuset. Metoden ska dock utvecklas vidare tillsammans med verksamhet Medicinsk Fysik och Teknik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– När vi får skallbensmallen utskriven i ett material som går att sterilisera kan vi själva gjuta en perfekt skallbensform för den specifika patienten. Och genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.