Sandvik: "Krävs omfattande forskning"

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 28 september 2020
Peter Harlin, försäljning och forskningsledning på Sandvik Additive Manufacturing. Foto: Sandvik AB.

Sandvik satsar stort på additiv tillverkning och driver även forskning med ett flertal lärosäten. – Det är en viktig del i vårt arbete med att industrialisera additiv tillverkning, säger Peter Harlin på Sandvik Additive Manufacturing.

Industrikoncernen inom materialteknik, Sandvik, har sedan några år tillbaka satsat alltmer på additiv tillverkning. Enligt Peter Harlin som arbetar med försäljning och forskningsledning på Sandvik Additive Manufacturing, är forskningssamverkan med lärosäten runt om i Sverige en viktig del i deras arbete att industrialisera tekniken. I dag är de ett av flera företag som deltar i två forskningsprojekt som genomförs av Högskolan Väst.

Samarbetar med Högskolan Väst

Suman-Next och Podfam är två projekt som handlar om metallbaserad additiv tillverkning med fokus på pulverbädd. Det gäller högtemperaturmaterial i hela produktionskedjan – från pulverframställning till slutanvändare.

– I dessa projekt bidrar vi främst med vår kompetens som pulvertillverkare och materialexpert. Vi lär oss samtidigt om processparametrar och mycket annat inom additiv tillverkning, säger Peter Harlin och fortsätter:

– Resultaten från Suman-Next är ett kraftfullt bidrag inom det här forskningsområdet. Det avslutades i sommar och vi deltar även i den åttaåriga forskningssatsningen Podfam som tar vid där Suman-Next slutar. Med Podfam kan vi komma ännu längre och närma oss implementeringsstadiet.

Sandvik printar lättviktskomponenter i titan för att göra el-cyklar lättare, energisnålare och mer hållbara. På bild för cykeltillverkaren GSD Global. Foto: GSD Global.
Sandvik printar lättviktskomponenter i titan för att göra bland annat el-cyklar lättare, energisnålare och mer hållbara. På bild för cykeltillverkaren GSD Global. Foto: GSD Global.
Krävs mer forskning

Sandvik nischar sig främst produkter för krävande kunder, som till exempel rymd- och flygindustri, medicin, energi, verktygstillverkare med flera. De arbetar bland annat med titanpulver för additiv tillverkning som de ser en stor marknad för.

– Marknaden för titanpulver till additiv tillverkning är stor eftersom det är ett kostnadseffektivt sätt att tillverka produkter av den exklusiva metallen, säger Peter Harlin.

Men han menar också att de krävs omfattande forskning för att ta fram ännu fler material som är anpassade för additiv tillverkning. Fördelen med just forskningssamverkan är att den synliggör samhällsnyttan som kommer ut av satsningarna, menar Peter Harlin.

– Som industripartner får vi möjlighet att visa vad vi gör och det kan i sin tur öppna upp för additiv tillverkning inom fler områden. Vi erbjuder till exempel metallpulver till så vitt skilda områden som för tillverkning av implantat, krävande applikationer inom flyg- och rymdindustrin samt lättviktskomponenter till mycket avancerade el-cyklar.

Läs vidare

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt

Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).
andreas-carlson

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage