Sandvik: "Krävs omfattande forskning"

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 28 september 2020
Peter Harlin, försäljning och forskningsledning på Sandvik Additive Manufacturing. Foto: Sandvik AB.

Sandvik satsar stort på additiv tillverkning och driver även forskning med ett flertal lärosäten. – Det är en viktig del i vårt arbete med att industrialisera additiv tillverkning, säger Peter Harlin på Sandvik Additive Manufacturing.

Industrikoncernen inom materialteknik, Sandvik, har sedan några år tillbaka satsat alltmer på additiv tillverkning. Enligt Peter Harlin som arbetar med försäljning och forskningsledning på Sandvik Additive Manufacturing, är forskningssamverkan med lärosäten runt om i Sverige en viktig del i deras arbete att industrialisera tekniken. I dag är de ett av flera företag som deltar i två forskningsprojekt som genomförs av Högskolan Väst.

Samarbetar med Högskolan Väst

Suman-Next och Podfam är två projekt som handlar om metallbaserad additiv tillverkning med fokus på pulverbädd. Det gäller högtemperaturmaterial i hela produktionskedjan – från pulverframställning till slutanvändare.

– I dessa projekt bidrar vi främst med vår kompetens som pulvertillverkare och materialexpert. Vi lär oss samtidigt om processparametrar och mycket annat inom additiv tillverkning, säger Peter Harlin och fortsätter:

– Resultaten från Suman-Next är ett kraftfullt bidrag inom det här forskningsområdet. Det avslutades i sommar och vi deltar även i den åttaåriga forskningssatsningen Podfam som tar vid där Suman-Next slutar. Med Podfam kan vi komma ännu längre och närma oss implementeringsstadiet.

Sandvik printar lättviktskomponenter i titan för att göra el-cyklar lättare, energisnålare och mer hållbara. På bild för cykeltillverkaren GSD Global. Foto: GSD Global.
Sandvik printar lättviktskomponenter i titan för att göra bland annat el-cyklar lättare, energisnålare och mer hållbara. På bild för cykeltillverkaren GSD Global. Foto: GSD Global.
Krävs mer forskning

Sandvik nischar sig främst produkter för krävande kunder, som till exempel rymd- och flygindustri, medicin, energi, verktygstillverkare med flera. De arbetar bland annat med titanpulver för additiv tillverkning som de ser en stor marknad för.

– Marknaden för titanpulver till additiv tillverkning är stor eftersom det är ett kostnadseffektivt sätt att tillverka produkter av den exklusiva metallen, säger Peter Harlin.

Men han menar också att de krävs omfattande forskning för att ta fram ännu fler material som är anpassade för additiv tillverkning. Fördelen med just forskningssamverkan är att den synliggör samhällsnyttan som kommer ut av satsningarna, menar Peter Harlin.

– Som industripartner får vi möjlighet att visa vad vi gör och det kan i sin tur öppna upp för additiv tillverkning inom fler områden. Vi erbjuder till exempel metallpulver till så vitt skilda områden som för tillverkning av implantat, krävande applikationer inom flyg- och rymdindustrin samt lättviktskomponenter till mycket avancerade el-cyklar.

Läs vidare

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2

Doktorandtjänst med inriktning på materialcirkularitet

KK-stiftelsen finansierar en ny doktorandtjänst på Högskolan Väst inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning. Det ska bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0.
hogskolan_vast

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft