Sandvik: “Krävs omfattande forskning”

Peter Harlin, försäljning och forskningsledning på Sandvik Additive Manufacturing. Foto: Sandvik AB.

Sandvik satsar stort på additiv tillverkning och driver även forskning med ett flertal lärosäten. – Det är en viktig del i vårt arbete med att industrialisera additiv tillverkning, säger Peter Harlin på Sandvik Additive Manufacturing.

Industrikoncernen inom materialteknik, Sandvik, har sedan några år tillbaka satsat alltmer på additiv tillverkning. Enligt Peter Harlin som arbetar med försäljning och forskningsledning på Sandvik Additive Manufacturing, är forskningssamverkan med lärosäten runt om i Sverige en viktig del i deras arbete att industrialisera tekniken. I dag är de ett av flera företag som deltar i två forskningsprojekt som genomförs av Högskolan Väst.

Samarbetar med Högskolan Väst

Suman-Next och Podfam är två projekt som handlar om metallbaserad additiv tillverkning med fokus på pulverbädd. Det gäller högtemperaturmaterial i hela produktionskedjan – från pulverframställning till slutanvändare.

– I dessa projekt bidrar vi främst med vår kompetens som pulvertillverkare och materialexpert. Vi lär oss samtidigt om processparametrar och mycket annat inom additiv tillverkning, säger Peter Harlin och fortsätter:

– Resultaten från Suman-Next är ett kraftfullt bidrag inom det här forskningsområdet. Det avslutades i sommar och vi deltar även i den åttaåriga forskningssatsningen Podfam som tar vid där Suman-Next slutar. Med Podfam kan vi komma ännu längre och närma oss implementeringsstadiet.

Sandvik printar lättviktskomponenter i titan för att göra el-cyklar lättare, energisnålare och mer hållbara. På bild för cykeltillverkaren GSD Global. Foto: GSD Global.

Sandvik printar lättviktskomponenter i titan för att göra bland annat el-cyklar lättare, energisnålare och mer hållbara. På bild för cykeltillverkaren GSD Global. Foto: GSD Global.

Krävs mer forskning

Sandvik nischar sig främst produkter för krävande kunder, som till exempel rymd- och flygindustri, medicin, energi, verktygstillverkare med flera. De arbetar bland annat med titanpulver för additiv tillverkning som de ser en stor marknad för.

– Marknaden för titanpulver till additiv tillverkning är stor eftersom det är ett kostnadseffektivt sätt att tillverka produkter av den exklusiva metallen, säger Peter Harlin.

Men han menar också att de krävs omfattande forskning för att ta fram ännu fler material som är anpassade för additiv tillverkning. Fördelen med just forskningssamverkan är att den synliggör samhällsnyttan som kommer ut av satsningarna, menar Peter Harlin.

– Som industripartner får vi möjlighet att visa vad vi gör och det kan i sin tur öppna upp för additiv tillverkning inom fler områden. Vi erbjuder till exempel metallpulver till så vitt skilda områden som för tillverkning av implantat, krävande applikationer inom flyg- och rymdindustrin samt lättviktskomponenter till mycket avancerade el-cyklar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.