Stereolitografi ska till rymden

Made In Space (MIS) skickar den första produktionsanläggningen för keramisk 3d-utskrift till den internationella rymdstationen (ISS) den 29 september. Foto via Made In Space (MIS)

Made In Space (MIS) skickar den första produktionsanläggningen för keramisk 3d-utskrift till den internationella rymdstationen (ISS) den 29 september. Foto via Made In Space (MIS)

Tillverkaren av rymdteknik Made In Space (MIS) ska den 29 september skicka den första produktionsanläggningen för keramiska 3d-utskrifter till den internationella rymdstationen, ISS.

Northrop Grumman är ett amerikanskt företag inom försvars- och rymdfartsindustrin. Som en del av deras fjortonde leveransuppdrag som fått namnet Turbine Ceramic Manufacturing Module (CMM) till den internationella rymdstationen, ska den första stereolitografi SLA 3d-skrivaren vara en del av packningen.

En spännande möjlighet

– Det här uppdraget är en spännande möjlighet som ytterligare visar värdet av ISS som en plattform för kommersiell innovation och exploatering, säger Michael Snyder, chefsingenjör på MIS och Chief Technology Officer på Redwire, MIS:s moderbola och fortsätter:

– Genom vårt partnerskap med NASA identifierar vi och utvecklar avancerade produktionsprocesser i omloppsbanan som kan ge hållbar efterfrågan från marknader på jorden. CMM är det första av flera uppdrag som kan signalera en ny marknad för rymdaktiverade produkter.

En helt ny teknik på ISS

Enligt MIS representerar CMM förverkligandet av en “helt ny” 3d-teknik ombord på ISS, och en som kan öka rymdstationens kommersiella användning. Produktionsenheten syftar till att visa möjligheten att producera keramiska turbinkomponenter i ett stycke i mikrogravitationsmiljöer.

CMM:s SLA 3d-teknik utvecklades i samarbete med NASA:s ISS Research Integration Office vid Johnson Space Center och använder ett uv-härdbart harts och en uv-laser för att skriva ut exakta turbinkomponenter.

– De nya funktionerna vi utvecklar med NASA och våra tekniska partners, kan utgöra en milstolpe i innovationer för att ge markbundna fördelar genom rymdaktivering, avslutar Matthew Napoli, vice president för In-Space Operations vid MIS.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.