Freemelt ska växa med investering

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 30 september 2020
Ulric Ljungblad, vd på Freemelt.
Ulric Ljungblad, vd på Freemelt.

Freemelt, ett företag som utvecklar 3d-skrivarteknik för metallprinting, tar in 15 miljoner i en investeringsrunda ledd av Industrifonden. Investeringen ger oss resurser att fortsätta växa Freemelt, säger vd:n Ulric Ljungblad. 

Freemelt i Mölndal, som 3dp.se har skrivit om tidigare, startades år 2017 och har sedan dess utvecklat en 3d-skrivare för metall. Det är en ny patentsökt teknik inom elektronstrålteknik som också återfinns i Freemelt One – en 3d-skrivare för professionell utveckling av nya metallmaterial. Hittills har maskinen levererats till universitet i Tyskland samt två industrikoncerner.

Industriell tillverkning i sikte

Enligt företaget hämmas marknadspenetrationen i dag av att 3d-skrivare i dag endast klarar få material och att framtagning av nya tar lång tid, då de inte är anpassade för materialutveckling. Men i takt med antalet materialprocesser utvecklade i Freemelts 3d-skrivare ökar, så ser de att den marknadsmässiga grunden för att utveckla en 3d-skrivare för industriell tillverkning kommer att växa fram. Denna kommer då att vara baserad teknik och kunskap från den nuvarande produkten.

Tar in investering

Freemelt tar nu in 15 miljoner i en investeringsrunda, ledd av Industrifonden. Investeringen möjliggör för företaget att växa teamet och stärka upp produkten för att expandera sitt erbjudande.

Freemelt Ones vakuumkammare.
Freemelt Ones vakuumkammare.

 

Vi är tacksamma för det förtroende Industrifonden och övriga investerare visar oss. Investeringen ger oss resurser att fortsätta växa Freemelt och ytterligare vässa vårt erbjudande till marknaden, säger Ulric Ljungblad, vd på Freemelt.

Freemelt har visat dels på en imponerande kompetens och tankeledarskap inom 3d-printing, dels att deras antagande om marknadslogik stämmer genom framgångsrikt levererade maskiner. Vi ser fram emot att tillsammans få utveckla Freemelt till ett värdefullt och viktigt svenskt bolag inom avancerad tillverkningsteknik, säger Per Anell som är investeringsansvarig på Industrifonden.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1