“Världens första” 3d-printade glasfiberbåt på mässa

MAMBO. Foto: Moi Composites

Den 3d-printade båten MAMBO. Foto: Moi Composites

På båtmässan i Genua den 1–6 oktober visade det italienska startupföretaget Moi Composites upp “världens första” 3d-printade båt i glasfibermaterial.

Båten presenterades för första gången på Formnext-mässan i Frankfurt 2019 och modellen Motor Additive Manufacturing BOat (MAMBO) är tillverkad av Continuous Fiber Manufacturing (CFM). Tekniken är en patenterad 3d-skrivarteknik som involverar robotar som styrs av generativa algoritmer.

– Vi deltog i Genuas båtmässa år 2017, och det var där som vi kom på idén att göra MAMBO, säger Gabriele Natale som är vd och grundare av Moi Composites och fortsätter:

– Vi såg projektet ta form, bli till liv och slutligen anlände MAMBO till havet. Vi har en 3d-printad båt som stärker konceptet med kundanpassning genom en unik design som är skräddarsydd utifrån ägarens tankar, för att ge alla möjlighet att förstå och uppleva havet på sitt sätt.

Denna typ av robot användes för att printa båten. Foto: Moi Composites

Denna typ av robot användes för att printa båten. Foto: Moi Composites

Båten mäter 6,5 x 2,5 meter och väger cirka 800 kilo. Den är bland annat utrustad med ett navigationssystem, korkgolv, vita lädersäten.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.